ciąg arytmetyczny i geometryczny
Infii: Trzy liczby tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o 1 to
otrzymamy ciąg geometryczny. Jeżeli drugi wyraz otrzymanego ciągu geometrycznego pomnożymy
przez 2, a trzeci zwiększymy o 11, to znów otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyzancz te liczby.
Ułożyłem układ równań ale tak w nim zabrnąłem, że nic nie wychodzi
13 mar 18:18
rumpek:
| ⎧ | 2b = a + c | |
| ⎨ | b2 = (a + 1)c |
|
| ⎩ | 4b = a + c + 11 | |
jak skończę z "polskim" i nie będzie zrobione, to dokończę
13 mar 18:53
Basiek: Jej,
Rumpek, Ty znowu nad tym polskim.

Zostaniesz jakimś specem od języka chyba, jak
tak dalej pójdzie
13 mar 19:01
Infii: b mi wyszło 6 a inne nie chcą wyjść bo jakieś delty ujemne wychodzą
13 mar 19:25
Infii: a=8 b=6 c=4 lub a=3 b=6 c=9 ale nie jestem pewien
13 mar 19:30
Infii: ciąg jest rosnący czyli ta druga opcja
13 mar 19:31
Mr. Truth: Źle, bo 3+9+11 ≠ 24 ( a+c+11 ≠ 4b )
5 kwi 01:28
aniabb: bo tam powinno być 4b=a+1 + c+11
5 kwi 07:57