| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
∀n∊N 1− | + | − | +...+ | − | = | + | +...+ | |||||||||
| 2 | 3 | 4 | 2n−1 | 2n | n+1 | n+2 | 2n |
| 1 | 1 | |||
1− | = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
(1− | + ... + | − | ) + | − | = | |||||
| 2 | 2k−1 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= ( | + | + .... + | ) + | + | ||||||
| k+2 | k+3 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | − | = | + | ||||||
| k+1 | 2k+1 | 2k+2 | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | ||
= 2* | |||
| k+1 | 2k+2 |
?
jeśli tak to dziękuje
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | − | = | + | ||||||
| k+1 | 2K+1 | 2k+2 | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | ||
to | zostało wyciągnięte z czerwonego nawiasu ![]() ![]() | |
| k+1 |

?
| 1 | ||
to | to właśnie 'pozostałość' z czerwonego nawiasu ... a dokładniej −−− czerwony nawias | |
| k+1 |
| 1 | ||
= niebieski nawias + | .... patrz punkt 2o Twojego dowodu indukcyjnego | |
| k+1 |