między liczby 4 i 0,25 wstaw
wodzu92: między liczby 4 i 0,25 wstaw 2 takie liczy, aby trzy pierwsze liczby tworzyły ciąg arytmetyczny
a trzy ostatnie cią geometryczny
13 mar 20:45
wodzu92: ?
13 mar 21:00
darrek1912: x−4=y−x
2x−y−4=0
dalej musisz obliczyć delte i x1
delta=33
x1=1,185
następnie x1 podstawiasz do wzoru 2x−y−4=0 w miejsce x, w ten sposób obliczasz y, a następnie
wyliczony y wstawiasz do wzoru i wychodzi x.
Odp. x=1,63 i y=2,815
13 mar 21:14
Artur z miasta Neptuna:
wodzu ... napisałem Ci co masz zrobić ... wystarczy podstawić
a nie czekasz na gotowe wyniki
13 mar 21:15
Eta:
4,
x,y −−−−− tworzą ciąg arytm, ⇒ 2x= 4+y
| | 1 | |
x,y, |
| −−− tworzą ciąg geom. ⇒ y2= 4x |
| | 4 | |
rozwiąż ten układ równań układ .........
13 mar 21:17
darrek1912: Pomyłka

x=2,815 a y=1,63 czyli a1=4, a2=2,815, a3=1,63, a4=0,25
13 mar 21:19