Rzucamy trzykrotnie monetą. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wypadnie co najmnie
Olcia: Rzucamy trzykrotnie monetą. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wypadnie co najmniej 1 orzeł jest
równe:
A.
18 B.
38 C.
58 D.
78
Proszę o rozwiązanie
13 mar 17:43
Basiek: |Ω|=2*2*2=8
A={ORR, ORO, OOR, RRO, ORR, ORO, OOO}
|A|=7
13 mar 17:46
ccc: rzyt monetą 3 krotny
moc zbioru omega to 2*2*2=8
co najmniej 1 orzeł (ooo)(oor)(roo)(oro)(orr)(ror)(rro) takich zdarzeń jest 7
więc P=78
13 mar 17:47
Basiek: Oczywiście najszybciej zdarzeniem przeciwnym:
A'− wylosowanie trzech reszek , czyli |A'|=1
13 mar 17:48
Olcia: Dziękuję bardzo
13 mar 17:56