ciagi
Monika: (sinα; 0,2; cosα)−−>c. geo gdzie α(π; 32π) oblicz sume sinα+cosα
wiem ze 125=sinα*cosα i co dalej? prosze o wytlumaczenie i pomoc
13 mar 21:23
13 mar 21:24
Artur z miasta Neptuna:
tylko α jest w III ćwiartce więc sin <0 i cos < 0
13 mar 21:25
Artur z miasta Neptuna:
ale to w sumie chyba nie ma znaczenia
13 mar 21:26
Monika: czyli wg moich obliczen otrzymuje sinα+cosα=3√35
ale jak spojrzalam w odp to wychodzi ten sam wynik tylko ze a minusie... dlaczego?
13 mar 21:38
Monika: czyli ta informacja ze jest to III cw mowi mi ze wynik ma byc ujemny?
13 mar 21:39
Monika: Artur z miasta Neptuna moglbys odp
13 mar 21:47
Beti: skoro α jest w III ćw. to sinα i cosα są ujemne −− a suma dwóch liczb ujemnych jest
ujemna
dlatego:
| | 3√3 | | 3√3 | |
sinα + cosα = |
| lub sinα + cosα = − |
|
|
| | 5 | | 5 | |
skoro suma ma być ujemna, to poprawna odp to ta druga wartość
13 mar 21:53