wyonaj działanie oraz podaj załeżenie
wodzu92:
13 mar 20:27
1: x−3≠0
x+3≠0
2x2(x+3)x2−9 − 1x2 − 9=
dokończ...
13 mar 20:35
Beti: D: x−3≠0 i x
2−9≠0
x≠3 (x−3)(x+3)≠0
x≠3 i x≠−3
xεR\{−3,3}
| 2x2 | | 1 | | 2x2(x+3) | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = ... dalej już |
| x−3 | | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
chyba dasz radę sam
13 mar 20:36
asdf: założenia: x ≠ 3; x ≠ −3
| 2x2 | | 1 | | 2x2(x+3) | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x−3 | | (x −3)(x + 3) | | (x −3)(x + 3) | | (x − 3)(x + 3) | |
| 2x2(x + 3) − 1 | |
| = |
| (x − 3)(x + 3) | |
| 2x3 + 2x2 − 1 | |
| = ....... |
| (x − 3)(x + 3) | |
13 mar 20:36
asdf: haha jak patrze to każdy taką samą wskazówkę mu dał
13 mar 20:37
asdf: poprawka:
| 2x3 + 6x2 − 1 | |
| = ... |
| (x − 3)(x + 3) | |
13 mar 20:37
wodzu92: asdf no tak ale juz z licznikiem nic nie zrobie i nie wiem co dalej
13 mar 20:42
wodzu92: ?
13 mar 21:00
Beti: z licznikiem nic, ale mianownik zwiń ... i już
13 mar 21:10