?
?: 1+log8x+(log8x)2+(log8x)3+...=3
macie jakispomysł ?
14 mar 15:11
?: a1=1 q=log8x Sn=3 ?
14 mar 15:12
Beti: lewa strona nie jest sumą częściową c. geom. , bo jest nieskończona. Myslę, że jest to
szereg geometryczny (ale ja nic już na ten temat nie pamiętam, więc Ci niestety nie pomogę)
14 mar 15:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
Beti:
jeżeli:
| | a1 | |
|q|<1 to Sn = |
| ; gdzie n−>∞ |
| | 1−q | |
14 mar 15:21
?: już obliczyłem, jednak szereg dzięki wam
14 mar 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli jak wolisz:
więc:
1
o |q|<1 ⇔ log
8x < 1
14 mar 15:23
?: tez tak postąpiłem
14 mar 15:25
Beti: czyli co z tego wynika.........? bo wzory to ja gdzieś bym znalazła, ale czy na pewno o nie tu
chodzi?
14 mar 15:25
Beti: aaaaaaaaaaaaaaa, ok, juz widze odpowiedzi
14 mar 15:26
?: wynik mi się zgadza z odpowiedziami
14 mar 15:26
?: x=4
14 mar 15:26