trygonometria
hundayd: 
Rozwiąż równanie (sin x − 1)
2=cos
2x w przedziale <0;2π>
13 mar 22:12
rumpek:
(sinx − 1)2 = cos2x
sin2x − 2sinx + 1 = cos2x
sin2x − 2sinx + 1 = 1 − sin2x
2sin2x − 2sinx + 1 − 1 = 0
2sin2x − 2sinx = 0
2sinx(sinx − 1) = 0
sinx = 0 ∨ sinx = 1
13 mar 22:15
hundayd: ale to chyba nie koniec zadania

Zgodnie z przedziałem otrzymujemy tak jak napisałeś : sin x = 0 a więc x=0 lub x=π lub x=2π
sinx=1 więc x={U}{π}{2}
Mam rację

?
13 mar 22:17
rumpek: rozwiązanie zostawiłem Tobie
13 mar 22:18
rumpek: zgadza się
13 mar 22:18
hundayd: mistrz
13 mar 22:20