Kochane prawdopodobieństwo.
Basiek: Kochane prawdopodobieństwo.
W zasadzie nic szczególnego.
Może ktoś wie, dlaczego rozwiązując to coś:
Z szuflady, w której znajduje się 10 różnych par rękawiczek wybieramy losowo cztery rękawiczki.
Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych, a następnie oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A – wśród wylosowanych rękawiczek nie będzie pary,
B – wśród wylosowanych rękawiczek będzie dokładnie jedna para.
Ω umiem.
Ale już IAI − dlaczego nie mogę obliczyć tego np. tak:
Znaczy... wiecie. Jedną wybieram z 20−tu. Okej. Następną losuję z 18−tu, żeby nie wylosować tej
od pary itd.
?
13 mar 19:30
Artur z miasta Neptuna:
a jaka jest |Ω|

bo w zależności od tego jak budujesz |Ω| to wychodzi różna |A| (kolejność
losowania jest ważna czy nie ?!)
13 mar 19:33
Basiek: Witaj
Arturze
Omegę liczyłam tak:
13 mar 19:34
rumpek: robię
13 mar 19:35
Basiek: Rumpek ? NIE LICZ MI TEGO.
Chyba, że mówisz o polskim
13 mar 19:36
Artur z miasta Neptuna:
no to według Ω kolejność nie jest ważna
natomiast według A − kolejność jest ważna
13 mar 19:36
rumpek:
| | | |
|A| = | * 24 (na pewno nie będzie pary) |
| | |
| | | |
|B| = 10 * | * 22 (10 − z dziesięciu par wybieramy jedną parę) |
| | |
13 mar 19:36
rumpek: spokojnie sam pomysł
13 mar 19:36
Artur z miasta Neptuna:
prawda
13 mar 19:36
Basiek: Tak, prawda

|Ω| w tamtym wypadku 20*19*18*17
13 mar 19:38
rumpek: ooo dzięki za przypomnienie

mogłabyś oświecić mnie i powiedzieć jak poprawnie ułożyć tę
zdanie:
"Każdą rzecz, jaką wykonywał ojciec, robił starannie" bo mam styl podkreślony
13 mar 19:38
Artur z miasta Neptuna:
| | |A| Twoja | |
Basiek ... |A| 'rumpkusia' = |
| .... czyli wywalenie kolejności, która jest u |
| | 4! | |
Ciebie zachowana
13 mar 19:39
Artur z miasta Neptuna:
rumpek −−− a kto robił tą 'rzecz' ?
13 mar 19:40
Basiek: Wiesz co?

Dla mnie to to jest dobrze. "Styl" często dostajesz przez jakieś "widzimisię"
sprawdzającego. Kiedyś dostałam styl za "piękne", które miało być zamienione na "wspaniale",
czy coś takiego
13 mar 19:40
rumpek: jasny gwint

i weź tu zrozum humanistów
13 mar 19:40
Basiek: Artur Przerażasz mnie. Faktycznie.

Nie ma podmiotu.
Każda czynność wykonywana przez ojca, była bardzo staranna.

Czy coś.
13 mar 19:41
Artur z miasta Neptuna:
rumpek ... wybacz, że się wcinam ... ale to zdanie nie jest dobrze stylistycznie −−− brakuje
tutaj podmiotu −−− 'kto robił tą rzecz' ?
13 mar 19:42
rumpek: dzięki

z polskim to ja dopiero potrzebuje pomocy
13 mar 19:43
Artur z miasta Neptuna:
mało tego −−− forma tego zdania sugeruje, że 'ktoś' (ale nie ojciec) robi 'tą rzecz'

... a
kto

a cholera wie.
13 mar 19:43
Basiek: To teraz ja chcę − nie
tą, a
tę 
(chyba)
13 mar 19:44
rumpek: to może pomożecie jeszcze przy zdaniu:
"Między ludźmi istniały więzi tylko dzięki historiom i rozmowie. Wszyscy słuchali się z
wzajemnością."
Wiecie humanistą to ja nie będę
13 mar 19:44
rumpek: Basiek 
moja polonistka cały czas poprawia na "tę"
13 mar 19:45
Basiek: "Słuchać się z wzajemnością"− taka kolokacja nie istnieje.
13 mar 19:46
rumpek: No teoretycznie tak, ale muszę poprawić to zdanie, ponieważ nie mogę go usunąć
13 mar 19:47
Saizou : a to nie będzie tautologia "Słuchać się z wzajemnością"
witam wszystkich
13 mar 19:48
Artur z miasta Neptuna:
rumpek −−− a co chcesz w tym przekazać

szerszy obraz nakreśl.
13 mar 19:49
Basiek: Błażej − nie no, teraz to już troszkę wiesz... dopisujesz ideologię jakąś do czegoś, co
jej nie ma.
13 mar 19:51
rumpek: ogólnie to poprawiam "analizę literacką" i muszę te podkreślone zdania popoprawiać zostało to
co napisałem + 3 jakieś inne.
Ogólnie to może akapit przepisze
"Podany tekst dostarcza nam również informacji o życiu w gułagach. Warunki były tragiczne, gdy
ktoś nie wykonywał swojej pracy, był karcony.
Między ludźmi istniały więzi tylko dzięki historiom i rozmowie. Wszyscy słuchali się z
wzajemnością. Człowiek miał określone miejsce w obozie.
Złe traktowanie więźniów często wpływało na zatracenie człowieczeństwa.
Te zdania na czerwono styl nie pasuje
13 mar 19:54
Saizou : taka rada nie pisz w formie osobowej "nam"
13 mar 19:58
Basiek: Wzajemnie opowiadanie historie oraz rozmowy między współwięźniami pozwalały na istnienie więzi
między tymi ludźmi. Podczas opowiadań wszyscy słuchali uważanie. Człowiek miał określone
miejsce w obozie.Złe traktowanie więźniów było częstym powodem utraty wielu ludzkich cech, jak
na przykład: (....) / zezwierzęcenia.
13 mar 19:59
Basiek: Nie ma jakiegoś szybkiego sposobu na przedstawienie za pomocą wykresu
|x−2|+|x−3| bez wyznaczania przedziałów?
13 mar 20:02
rumpek:
"Wzajemnie opowiadanie historie oraz rozmowy" to dobrze jest? czy może powinno być:
"Wzajemne opowiadanie historii oraz rozmowy" ?
* odnośnie tego przykładu też kiedyś nad tym myslałem, ale ostatecznie najbezpieczniej
przedziałami
13 mar 20:04
Artur z miasta Neptuna:
jest
rysujesz jednym kolorem |x−2| ... drugim |x−3| i dokonujesz sumy tych dwóch wykresów
13 mar 20:05
13 mar 20:06
Basiek: Stawiam na to drugie.

Mój styl pozostawia wiele do życzenia.
A kiedyś umiałam ortografię, interpunkcję (

), styl też miałam ładny...
A potem podłączyli mi internet ^^.
Jak dokonać sumy wykresów?!
13 mar 20:07
Basiek: Już mam.
O jacie. Jakie fajne

Pierwsze widzę, ale ciekawe.
Artur− ja widzę, że Ty jesteś na jakimś wyższym poziomie Wolframa
13 mar 20:08
rumpek:
Basiek to jakbyś mogła pomóc z 2 ostatnimi zdankami:
1
o "Ten fragment jest doskonałym przykładem, co takie "rządzenie" robi z ludźmi".
2
o "Ważnym przykładem jest również reakcja ojca na zachowanie syna. System zatracił w potomku
wszystkie dobre wartości"
13 mar 20:11
Artur z miasta Neptuna:
moja miła −−− 4 lata studiów siedziałem na mathematice (wtedy nie było jeszcze wersji
'przeglądarkowej')
mathematica to jest naprawdę niesamowity programik, który potrafi niemalże wszystko wyliczyć
13 mar 20:12
Saizou : akurat funkcje z wartością bezwzględną nie jest trudna, wartość bezwzględna abs to coś z
angielskiego absolute value
13 mar 20:12
Basiek: Skarbie, pierwsze wyrwane z kontekstu... nie wiem, jak to zmienić bez kontekstu. Drugie
lepiej, ale też tak średnio....
13 mar 20:14
Basiek: Artur widzę

W ogóle masz takiego <makaronizm> skilla we wszystkim, że ech...
W każdym razie podziwiam

Naprawdę.
13 mar 20:15
Artur z miasta Neptuna:
Saizou −−− pewnie bardziej chodziło o 'zespolenie' 3 wykresów na jednej osi
13 mar 20:15
rumpek:
lub z języka php funkcja $abs = abs(−5);
13 mar 20:16
Saizou : plot

angielskie kreślić
13 mar 20:17
rumpek:
A jakbyś te zadnia poprawiła? to drugie. Natomiast 1 zdanie jest z :
"System, który był w obozach, miał również zastosowanie w całym państwie. Liczne rozmowy,
pisanie listów było dostarczeniem wiadomości o drugim człowieku.
Ten fragment jest doskonałym przykładem, co takie "rządzenie" robi z ludźmi
13 mar 20:18
Basiek: Ja wiem, że inteligentny facet to +1000 w "rankingu" , ale wiecie− ograniczajcie się jakoś, czy
coś.
13 mar 20:19
Basiek: Ten fragment jest doskonałym przykładem na to, jaki wpływ na zwykłych ludzi mają takie rządy/
taka polityka.
Wybierz sobie, chociaż nie wiem, czy dobrze
13 mar 20:22
Saizou : Powyższy fragment idealnie obrazuje, jak funkcjonowanie społeczeństwa w obozach zmienia ludzi.
Taka moja wersja, ale pewnie nie poprawna
13 mar 20:22
rumpek: Dzięki a to drugie zdanie

? Wiem, że zmiana mojego stylu pisania zajmie tyle co nauczenie
prezydenta pisania
bulu i
nadzieji
13 mar 20:24
Basiek: 2o "Ważnym przykładem jest również reakcja ojca na zachowanie jego potomka,
o "Ważnym przykładem jest również reakcja [Weź tu nazwisko daj, jeśli jest− to nie o tym Żydzie
Bekercie, czy tam Begercie?] na zachowanie własnego syna. Potomek starego Żyda, przez system,
w którym przyszło mu żyć, stracił wszystkie pozytywne cechy, jego życiem rządził odwórcony
dekalog.
Ble.
13 mar 20:27
rumpek: nie

to "Inny świat"
13 mar 20:28
rumpek: Dzięki bardzo, niech ci Bóg w dzieciach wynagrodzi
13 mar 20:29
Basiek: To pierwsze to
Błażej ładniej.

i ten...
niepoprawna to razem

Kurcze z tym "Innym światem"... ble.
Ważnym przykładem jest również reakcja jednego z więźniów na zachowanie własnego syna. Jego
potomek, przez system, w którym przyszło mu żyć, stracił wszystkie pozytywne cechy, jego
życiem rządził odwrócony dekalog.
Hm... Naprawdę nie wiem, czy dobrze.
13 mar 20:33
13 mar 20:33
rumpek: Jak nie dostane jedynki z poprawy analizy to znaczy ze było dobrze
13 mar 20:34
rumpek:
13 mar 20:34
Saizou : a fakt przymiotniki z nie piszemy razem
13 mar 20:35
Basiek: Proszę? No weeź. To jest na ocenę?!
13 mar 20:35
rumpek: No poprawy jak będzie błąd w poprawieniu zdania to automatycznie jeden
13 mar 20:37
rumpek: No z poprawy*
13 mar 20:37
Basiek: To nie pisz tego może.
13 mar 20:37
rumpek: Tudziez musze oddać te analize poprawioną

Sam bym raczej nie wpadł

i coś zaczął
"konfabulować"
13 mar 20:38
Saizou : nic mi nie mówcie o analizach bo jutro mnie Kochanowski czeka, zobaczymy co będziemy
interpretować treny, fraszki czy pieśni

w sumie 68 utworów( nie licząc fraszek)
13 mar 20:39
rumpek: 
z Kochanowskiego to ja mam maturę ustną
13 mar 20:40
13 mar 20:41
Saizou : ja chcę coś z biblią

to już postanowione, ale jeszcze daleka droga przede mną
13 mar 20:41
rumpek: ja też chciałem i praktycznie wziąłem temat o Bogu, lecz utwory z renesansu do oświecenia
13 mar 20:42
13 mar 20:43
rumpek: a nie wiem

zmień nick xD
13 mar 20:45
Basiek: Pfff.

Dobra, na mnie chyba już czas
13 mar 20:53
Mila: II sposób "na piechotę":
opis−
| | | |
* | −− 3 lewe, 1 prawa, ale z innych par niż 3 wybrane wcześniej itd. |
| | |
13 mar 20:55
Basiek: Mam nadzieję, że jest skończona ilość metod rozwiązywania tych zadań.

Dziękuję
Mila
13 mar 20:57
rumpek: hmm

w sumie taki sposób jaki
Mila pokazuje, robiła nim moja nauczycielka niedawno
13 mar 20:57
rumpek: Basiek i jak tam o której planujesz iśc spać?
13 mar 20:58
Basiek: Wczoraj poszłam o 23:40.
Najwcześniej od jakichś 3 lat....
13 mar 20:59
13 mar 21:01
Basiek: a co Ty

Będę się uczyć do rana. Kiedyś trzeba
13 mar 21:02
rumpek: 
ja wole być wyspany, pojde o 2
13 mar 21:02
Basiek: Chyba po południu
13 mar 21:02
Saizou : ja się nie będę uczyć przed dzień matury (takie postanowienie) tego dnia pójdę na basen do
jakuzzi
13 mar 21:03
rumpek: no ja na pewno zrobię tak koło 30−40km na rowerze na odpoczynek
13 mar 21:03
Basiek: a ja się pouczę.

Opatentowałam ten system

Testy po 6−tej klasie− nauka 30 min. przed wyjściem z domu.
Testy gimnazjalne− 3 dni przed − po jednym na przedmiot.
Matura?... Może aż cały tydzień zarezerwuję?!
13 mar 21:05
rumpek: Lepiej teraz
13 mar 21:05
Basiek: Na to, to ja jestem i za głupia, i za leniwa
13 mar 21:07
rumpek: Żaden człowiek nie jest głupi
13 mar 21:08
Basiek: Cóż za śmiała teoria!
Nie zgadzam się
13 mar 21:09
rumpek: Udowodnij
13 mar 21:09
Basiek: W oparciu o poznanie empiryczne, mam śmiałość sądzić, że to jednak Ty się mylisz.

Ja nie
potrzebuję nic udowadniać, bo to Ty wysnułeś tezę, która określa ogół jako ludzi "niegłupich"
13 mar 21:13
Mila: Brawo Rumpek,
Oto fragment "Desieraty":
Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie,
Wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych
Oni też mają swoją opowieść.
13 mar 21:14
rumpek:
13 mar 21:16
Basiek: Jeśli to miało na celu mnie obrazić, to owszem− udało się. Jednocześnie określiło mnie jako
tępą i zaprzeczyło tezie Rumpka.
13 mar 21:17
rumpek: Basiek to wciąż nie jest dowód
13 mar 21:18
Basiek: To był dowód nie wprost! Albo niewprost !
13 mar 21:21
Saizou : bo takie społeczeństwo jest realne tylko i wyłącznie (tautologia) w utopii
13 mar 21:22
rumpek: Dowód nie wprost, z reguły na początku zakłada, że dana teza, twierdzenie jest prawdziwe

Natomiast ty raczej nie przychyliłaś się ku mojej tezie
13 mar 21:24
Mila: Basiek nie zrozumialaś tej pięknej maksymy. To Ty masz być osobą spokojną i umieć wysłuchac
wszystkich.( Co zresztą robisz, pomagając innym.) Polecam całą Desideratę, przyda się na
maturę. Jeśli czujesz się obrażona, to przepraszam.
13 mar 21:28
rumpek:
13 mar 21:29
Basiek: Raczej odebrałam to jako hm... skierowane do Rumpka, który ma "Wysłuchiwać innych, nawet tępych
i nieświadomych" (to jest mnie)

Ogólnie... mnie się chyba nie da obrazić, więc nie ma żadnego problemu.

A Desideratę zaraz wygoogluję
13 mar 21:30
Saizou : a można to wszystko ująć w stwierdzeniu Homo sum humani nihil a me alienum puto
13 mar 21:33
rumpek: mhm, Terencjusz
13 mar 21:34
Saizou : <braow> rumpek
13 mar 21:35
rumpek:
13 mar 21:35
Saizou : *
13 mar 21:35
Mila: Jeszcze raz ja, to miało potwierdzić, że żaden człowiek nie jest głupi, może być
niewykształcony, nieświadomy pewnych rzeczy, ale każdy ma swój rozum i należy go szanować
(pomijam patologie).
Taceo.
13 mar 21:37
rumpek:
13 mar 21:37
Saizou : albo jak to powiedział Albert Einstein "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz
ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
13 mar 21:40
Basiek: Dobrze, już wiem.
Tylko moim zdaniem− wszystko zależy od zdefiniowania "głupoty"

Po prostu.
Nawet rzuciłam teraz okiem na wikipedię, która rozróżnia kilka rodzajów głupoty.
13 mar 21:41
Trivial:
13 mar 21:42
rumpek: Jeżeli mocno się uprzeć, to idąc twoim tokiem rozumowania (Basiek) aby zdefiniować głupotę
wystarczy włączyć obrady sejmu, lub przejść się właśnie tam; na Wiejską
13 mar 21:43
Basiek: Nie eee, większość z nich nie jest głupia. Kłamią, są krętaczami, liczy się tylko prywata, ale
uwierz mi, żeby się załapać do takiej pracy− to głupim być nie można.
13 mar 21:45
rumpek: Wręcz przeciwnie

Wystarczy obejrzeć nowy sezon "Rancza" na TVP

I przekonać się
jak "Wójt" dostał się do sejmu
13 mar 21:47
Eta:
13 mar 21:48
Saizou : poprawka dostał się do senatu
13 mar 21:48
rumpek: zgadza się

mój błąd
13 mar 21:48
Basiek: EJ. Halo, to jest serial. Ziemia, zgłoś się.

<< A w "Pamiętnikach Wampirów" on był supersilny, miał superszybkość i pił ludzką krew!>>
Coś w tym guście O.o
13 mar 21:49
rumpek:
13 mar 21:52
Basiek: To dobranoc!
13 mar 21:59
rumpek: już idziesz

?
13 mar 22:00
rumpek: no mówiłem, że przed maturką będziesz chodziła spać o 20
13 mar 22:00
Eta:
rumpek ucz się "polaka"
13 mar 22:01
rumpek: 
to mój horror

a jutro sprawdzian

, coś czuję ze "zaśpię"
13 mar 22:02
Basiek: Jutro Auschwitz, więc... trzeba się wyspać.
+ Policz, że ja muszę jeszcze taką 40−50 min. kąpiel zaliczyć i zrobić zad. z historii

I
wcale nie pójdę tak wcześnie
13 mar 22:03
rumpek: 40 − 50 minut

ile zadań można zrobić przez ten czas
13 mar 22:04
Eta:
Hmmm

.......... jak się "robi zadania z historii" ?
13 mar 22:05
rumpek:
Odnośnie : "Jutro Auschwitz"
* jedziesz?
* macie literaturę na polskim o tym

?
13 mar 22:05
Basiek: 1) Często właśnie mam jakieś mądre myśli na temat rozwiązań zad. w wannie. Więc wiesz....
nawet nie tracę tego czasu.
2) Pożyczamy książkę od nauczycielki, robimy zdjęcia telefonem, otwieramy na komputerze,
odpowiadamy w zeszycie na pytania dotyczące tekstu źródłowego.
3) Jedziemy.
13 mar 22:07
rumpek:
poprawka:
40 − 50 minut ile zadań można zrobić przez ten czas
z matematyki
13 mar 22:07
rumpek: Nie no to ty chodzisz do jakiejś "interaktywnej" szkoły

ja nic takiego jak w pkt 2) i 3) nie
mam, nie praktykuje się w mojej szkole. Do Auschwitz z zachodniopomorskiego to nawet daleko
13 mar 22:08
13 mar 22:10
13 mar 22:11
rumpek: trzeba inwestować w wiedzę
13 mar 22:11
rumpek:
13 mar 22:11
Basiek: Ej, jeśli jesteś z Zachodniopomorskiego... to masz troszkę daleko na te studia, gdzie mówiłeś,
że chcesz iść. Albo mi się coś wydaje.
13 mar 22:13
rumpek: No daleko daleko

ale najważniejsze zdać z polskiego, tak

?
13 mar 22:14
Basiek: Rumpek. jeśli nie zdasz z polskiego, to mało kto zda.
Oddychaj głęboko. Czytaj Desideratę.

Całkiem to .... uspokajające.
13 mar 22:16
rumpek: pomyśleć, że kiedyś ładnie pisywałem z polskiego

a skończyłem jak "wrak humanisty"
13 mar 22:17
13 mar 22:18
rumpek: na wf to ja robię .... zadania
13 mar 22:19
Basiek: A ja gadam. Obecnie... mamy układ z nauczycielem, że nic nie robimy. A w poniedziałek zaliczamy
na 1h 8rzeczy i mamy spokój.
13 mar 22:20
rumpek:
13 mar 22:20
Basiek: Piłka to to okrągłe.

Na pewwwno zdam. ^^
13 mar 22:21
rumpek: zdasz

,
13 mar 22:23
Basiek: Dobra, już więcej nie robię matmy. Braaaaanoc. Na polskim powodzenia. Piątki życzę
13 mar 22:30
rumpek: A dzięki

Pa
13 mar 22:35