znajdz punkt B symetryczny do punktu A wzgledem prostej
myszzz: A to zadanie? mam z nim ogromny kłopot

Znajdź punkt B symetryczny do punktu A=(-1,-3) względem prostej x+2y-2=0
17 mar 21:46
Eta:
Napisz równanie prostej prostopadłej do danej
i przechodzącej przez A
następnie rozwiąż układ równań tych dwu prostych
znajdziesz punkt np. D
symetryczny oznacz A
'
i już prosto ze wzoru na środek odcinka AA
'
( x
A' + x
A)/2 = x
D i (y
A'+ y
A)/ 2 = y
D
napisz równanie tej prostopadłej to sprawdzę
17 mar 22:02
myszzz: nie no ja się kompletnie poddaję, chyba nic jednak nie wymyślę:(
Ale i tak bardzo Ci Eta za wszystko dziekuje
17 mar 22:12
Eta: Myszzz rozwiążę Ci to zadanie( podałam tyle wskazówek

więc tak:
przekształcamy równanie danej prostej do postaci kierunkowej:
2y = - x +2 / :2
zatem prosta ma równanie:
y = (-1/2)*x +1 wsp. kier.
a = - 1/2
teraz piszemy równanie prostej prostopadłej do tej danej
i przechodzacej przez punkt A(- 1, - 3)
ze wzoru: y - y
A = ( -1/a)*( x - x
A) gdzie
-1/a = 2 bo a= -1/2
zatem równanie prostej ma postać:
y +3= 2( x +1) =>
y = 2x +1
teraz układ równań tych dwu prostych:
y = 2x - 1 i x + 2y - 2 =0
podstawiając za y mamy:
x + 2( 2x -1) - 2=0 => 5x - 4 =0 => x =4/5
to y= 2*(4/5 ) - 1 => y= 3/5
zatem punkt
D( 4/5, 3/5)
punkt symetryczny do A
to B( x
B, y
B) gdzie D jest środkiem odcinka AB
więc ze wzoru na współrzędne srodka odcinka
mamy:
x
D = ( x
A +x
B)/2 y
D = ( y
A + y
B)/2
to po przekształceniu wzoru otrzymamy:
x
B = 2x
D - x
A y
B = 2y
D - y
A
x
B = 2*( 4/5) +1 y
B = 2* 3/5 +3
x
B = 13/5 y
B = 21/5
zatem
B( 13/5, 21/5)
PS: nie za bardzo ładne te współrzędne?
ale mogą być! ( a może podałaś jakieś błędne zapisy w treści zad>
Sprawdź! sposób rozwiązania prawidłowy
sprawdzaj r-ki bo może ja sie pomyliłam ( widzisz jaka jest godzina
18 mar 02:15
a: dupa
12 lis 18:12
KLOZETOWY NINDŻA:
ΔΔΔ
TSZY TRÓJKĄTY
14 mar 15:26
pigor: ... lub, dla myślących ...

"inaczej" np. tak :
prostej prostopadłej do danej
x+2y−2=0 przez punkt A=(−1−3) szukam wśród prostych
2x−y+C=0 i −2+3+C=0 , czyli jest nią prosta
2x−y−1=0 , zatem
S − punkt ich
przecięcia się znajdę z układu : x+2y−2=0 i 2x−y−1=0 /*2 i dodając stronami ⇔ 5x−4=0
i y=2x+1 ⇔ x=
45 i y=
135 , czyli
S=(45,135) , więc niech
B=(x,y)=? , to ze wzoru na środek S odcinka AB : x−1=2 *
45 i y−3=2 *
135 ⇔
x=85+
55=
135 i
y= 65+
155=
215 , czyli
B=(135,215) = (2,6 ; 4,2) . ...
14 mar 16:25