Wielomian - rozkład
Paluszek :) : Może mnie ktoś poinstruować jak rozłożyć ten wielomian ?;> (Mam znaleźć pierwiastki)
x
3+x
2(1−
√2)+x(8−
√2)−8
√2
Początek potrafię rozłożyć, ale nie wiem co dalej
x
2(x+(1−
√2)) + x(8−
√2)−8
√2)


?
Help
13 mar 19:11
Artur z miasta Neptuna:
a to jest całe zadanie ... czy coś takiego 'wyszło' Ci z jakiś swoich obliczeń
13 mar 19:18
Artur z miasta Neptuna:
jeśli to drugie to od razu powiem −−− masz błąd
(podaj całe swoje zadanie .. albo jak rozwiązywałeś)
13 mar 19:19
Paluszek :) : sekundka
13 mar 19:19
Paluszek :) : Znajdź pierwiastki wielomianu W(x) = x3+x2(1−√2)+x(8−√2)−8√2
Taka treść zadania
13 mar 19:20
Paluszek :) : źle się skopiowało.... W(x) = pierwsze równanie zaraz pod zielonym nagłówkiem
13 mar 19:21
13 mar 19:23
13 mar 19:25
Artur z miasta Neptuna:
no dobra ... widzą wynik widzę jak to zrobić:
W(x) = (x3 − √2x2) + (x2 − √2x) + (8x − 8√2) = (x−√2)(x2+x+8)
13 mar 19:29
Paluszek :) : Teraz mi powiedz dlaczego tak ? ;>
13 mar 19:32
Paluszek :) : Inaczej... jak do tego doszedłeś? Wzorami skróconego mnożenia ? czy jak
13 mar 19:33
Kris: x3+x2(1−√2)+x(8−√2)−8√2=
x3+x2−√22+8x−√2−8√2=
(x3−√2x2)+(x2−√2x)+(8x−8√2)=
x2(x−√2)x(x−√2)+8(x−√2)=
(x2+x+8)(x−√2)
13 mar 20:34
Kris: x3+x2(1−√2)+x(8−√2)−8√2=
x3+x2−√22+8x−√2−8√2=
(x3−√2x2)+(x2−√2x)+(8x−8√2)=
x2(x−√2)x(x−√2)+8(x−√2)=
(x2+x+8)(x−√2)
13 mar 20:35
Kris: 2 linijka za pierwiastkiem z 2 brakuje x
2 i pożniej za 8x brakuje znowu x sorka zle
przepisalem
13 mar 20:37
Kris: x3+x2−√2x2+8x−√2x−8√2
poprawna 2 linijka
13 mar 20:38