pochodna
luk20: Obliczyć pochodną:
13 mar 23:00
Jack:
| x | | 13(3x+1)−13 | | 1 | | −13 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 3x+1 | | 3x+1 | | 3 | | 3x+1 | |
13 mar 23:02
Jack:
sorry, myślami byłem przy całce

Skorzystaj ze wzoru na pochodną ilorazu.
13 mar 23:02
Beti: | | 3x+1 − 3x | |
f' = |
| = ... |
| | (3x+1)2 | |
13 mar 23:03
luk20: No to dobrze zrobiłem. Bo każą mi na ćwiczeniach to zamieniać na iloczyn, czyli x(3x+1)−1 no
i tutaj się bałem że coś pogubię, według wzoru f'g+fg' to powinno wyglądać tak:
(3x+1)−1−x(3x+1)−2*3 tak?
13 mar 23:08
Beti: tak
13 mar 23:19