Proszę o pomoc w uzasadnieniu nierówności
Krzyś: | | √3*(x+y+z) | |
Uzasadnij, że |
| >√x2+y2+z2 gdzie x,y,z są bokami trójkąta |
| | 2 | |
12 mar 21:13
rumpek: skorzystaj z nierówności trójkąta
12 mar 21:29
Krzyś: x+y>z, x+z>y, y+z>x i co dalej
12 mar 21:37
Krzyś:
UP
14 mar 12:59
Artur z miasta Neptuna:
nie 'up' tylko:
1) do kwadratu (obie strony są dodatnie, pod pierwiastkiem także liczba dodatnia)
2) skorzystaj z nierówności trójkąta
3) i co ... i wychodzi
14 mar 13:16
14 mar 13:30
Eta:
Ponieważ x,y,z −− są długościami boków trójkąta to : z< x+y
zatem
√x2+y2+z2 <
√z2+z2+z2 =
√3z2 =
√3*z
| | √3 | | √3 | |
więc |
| (x+y+z) > |
| (z+z) = √3*z |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
i mamy: |
| (x+y+z) > √3*z >√x2+y2+z2 |
| | 2 | |
| | √3 | |
zatem |
| (x+y+z) > √x2+y2+z2 |
| | 2 | |
c.n.u.
14 mar 13:31
Krzyś:
Skąd wynika, że
√x2+y2+z2 < √z2+z2+z2
Przecież jak to podniosę do kwadratu i skrócę to mam:
x2+y2 < 2z2
a nierówność trójkąta
x+ y > z
14 mar 13:38
Artur z miasta Neptuna:
od kiedy (x+y)
2 = x
2 + y
2
14 mar 13:42
Krzyś:
Nigdzie z nie korzystam z tego co napisałeś!
14 mar 13:44
Artur z miasta Neptuna:
a jak chcesz porównać: x
2+y
2 <2z
2 ,z x+y>z
14 mar 13:53
Krzyś:
Właśnie zastanawiam się skąd wynika ta nierówność
x2 + y2 < 2z2 przecież nie z nierówności trójkąta
14 mar 14:12
Krzyś:
Eta napisała
x+y > z i z tego wynika, że
x2+ y2 +z2 < z2+z2+z2
pytam jakim cudem?
14 mar 14:29