Prosze o pomoc Ciągo Geometryczne!
kati: Hej prosze o pomoc w takim zadaniu i sprawdzeniu czy dobrze zaczełam
wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego a1 wiedząc,że
q=3,a8=10395
a8=a1*q7
10395=a1*37/:37 ?
14 mar 15:07
Beti: jest dobrze
14 mar 15:21
kati: a jezeli moge zapytać bo teraz dalej mam problem niewiem czy to prawidłowo
a1={10395}{37}={10395}{2187}?
14 mar 15:24
kati: oj przepraszam to jest w ułamku zapisane
14 mar 15:24
Beti: | | 10395 | | 1647 | |
a1 = |
| = 4 |
|
|
| | 2187 | | 2187 | |
szczerze mówiąc nie podoba mi się ten wynik
14 mar 15:43
kati: no mi tez cos sie to nie podoba ale jaka liczba do potegi da 10395
14 mar 15:47
kati: chyba że skróci się 10395 /:3 wtedy wyjdzie 3465 oj
14 mar 15:53
Beti: ale wtopa

faktycznie obie liczby dają się skrócic przerz 27 i ostatecznie wychodzi:
chociaz to też nie jest specjalnie piękna liczba
14 mar 15:58
kati: 
no cóz poradzic jeszcze trzeba kombinowac
14 mar 16:00