Oblicz. będe wdzieczna za pomoc w tym zadaniu
aniaaa: Oblicz pochodną tej funkxji
14 mar 08:46
Patronus: | | sinx | | 1 | | sinx | |
f(x) = |
| * |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cos2x | |
| | cosx*cos2x − sinx*2cosx*(−sinx) | | cosx (cos2x + sin2x) | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | cos4x | | cos4x | |
14 mar 09:08
Artur z miasta Neptuna:
DZIEDZINA


a pochodną możesz policzyć np. tak :
tgx = sinx/cosx
więc:
| | u'v − uv' | | cos3x − sinx(−2sinxcosx) | | cosx (1+2sin2x) | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | v2 | | cos4x | | cos4x | |
=
| | cosx (1+2 − 2cos2x) | |
= |
| |
| | cos4x | |
w tej postaci łatwo będzie Ci znaleźć miejsca zerowe funkcji
14 mar 09:11
Artur z miasta Neptuna:
auł ... mój błąd
14 mar 09:12
Artur z miasta Neptuna:
ale Patronus − też dobrze nie policzyłeś ....
| cosx(cos2x + 2sin2x) | | cosx(1+sin2x) | | cosx*(2−cos2x) | |
| = |
| = |
| |
| cos4x | | cos4x | | cos4x | |
14 mar 09:17
aniaaa: które jest dobrze?
14 mar 09:21
aniaaa: które jest dobrze?
14 mar 09:21
aniaaa: dzięki za pomoc nie odświeżyłam poprostu. pozdrawiam
14 mar 09:25
Patronus: racja zjadłem 2
14 mar 09:44