pomocy
dominikaa:

korzystajac z danych na rysunku oblicz dł odcinka x
H=12
a=9
14 mar 15:02
Beti: Ta część wysokości h trójkata równobocznego (w podstawie), która z wysokością H=12 i krawędzią
boczną x tworzy trójkąt prostokątny ma długość:
| | 2 | | a√3 | | 2 | | 9√3 | |
y = |
| * |
| = |
| * |
| = 3√3
|
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
I teraz z Pitagorasa:
H
2 + y
2 = x
2
12
2 + (3
√3)
2 = x
2
oblicz x
14 mar 15:11
Mila: | | 9√3 | |
hp= |
| wysokość podstawy |
| | 2 | |
(3
√3)
2+12
2 = x
2
W razie niejasności ,pytaj.
14 mar 15:17
dominika: aha czyli x
2=171 i teraz jak mam z tego wyciagnac pierwiastek
14 mar 15:49
Beti: x = √171 = 3√19
14 mar 15:50