Wyznacz k
Nina : Miałam zadanie do rozwiazania i wyszło mi rownanie i jest takie jak w odpowiedziach ale dalej
nie umiem wyznaczyc k. Porsze o pomoc.
| | 10(10K4+367K3+468K2+202K−32) | |
− |
| =0 |
| | (1+K)4 | |
13 mar 19:52
Nina : pomoze ktos?
13 mar 20:16
aniaa: a masz w odp wyznaczone to k?
13 mar 20:21
Paluszek :) : nie da się tego pogrupować ?
13 mar 20:24
Nina : tak, jest napisane k=0,12 ale tylko sama odpowiedz niestety
13 mar 20:26
aniaa: aaa wez napisz tresc całego zadania jeszcze
13 mar 20:28
Nina : to była tabelka o inwestowaniu i z tego wyszło cos takiego:
| | 330 | | 330 | | 330 | | 330 | |
−1000+ |
| + |
| + |
| + |
| =0 |
| | 1+k | | (1+k)2 | | (1+k)3 | | (1+k)4 | |
i trzeba obliczyc oprocentowanie czyli wyznaczyc K.
13 mar 20:48
Nina : upup
13 mar 21:16
MQ: To masz ciąg geometryczny o ilorazie 1/(1+k)
13 mar 21:18
Nina : ale jak go rozwiazac? Chociaz niech ktos powie mi jak zaczac to moze dalej sama cos sprobuje...
13 mar 21:27