Które rozwiązanie jest prawidłowe?
Asia: Mam rozwiązać równanie, sama wykonałam rozwiązanie innym sposobem, ale całkiem różni się od
tego, które miałam na zajęciach. Z góry dziękuję za naprowadzenie na właściwą drogę

Treść rozwiązać równanie: (dotyczy funkcji podłoga)
[ ] − podloga
a) z zajec
[2x−1]=3x−2
[x] = n≤x<n+1
y=2x−1
n=3x−2
x=(0,1> czyli 1 bo to jedyna liczba naturalna wchodząca do tego przedziału
b) moje
[2x−1]=3x−2
x−1<[x]≤x
n=[2x−1] n∊Z
n=3x−2
n+2=3x
| | n+2 | | 2n+4−3 | | 2n+1 | |
n=[2( |
| )−1]=[ |
| ]=[ |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2n+1−3<3n≤2n+1
2n−2<3n≤2n+1
−2<n≤1
n∊(−2,1> czyli −1,0,1 , bo to są l. naturalne wchodzące do tego przedziału
przypomne
a) 1
b) −1,0,1
Nie mówię, że moje rozwiązanie jest dobre jeżeli robię coś źle to ktoś może mi pokazać gdzie
robię błąd? Z góry dziękuję
13 mar 18:28
Artur z miasta Neptuna:
zacznijmy od tego .. dlaczego zakładasz, że x∊N ?
drugie −−−− '−1' nie jest liczbą naturalną tylko CAŁKOWITĄ

trzecie −−−− w zależności 'od szkoły' 0 nie jest (lub jest) liczbą naturalną
13 mar 18:36
Artur z miasta Neptuna:
dodatkowo −−−− jeżeli x∊N .... to [2x−1] (podłoga) = 2x−1 .... ponieważ [2x−1] = [x + x − 1]
... a podłoga sumy/różnicy liczb całkowitych jest także liczbą całkowitą ... a podłoga z
liczby całkowitej jest właśnie tą liczbą
więc masz:
2x−1 = 3x−2 ⇔ x = 1 (jeżli x∊Z ... czyli do całkowitych)
13 mar 18:39
Asia: 1)Miałam na myśli całkowitą nie naturalną przepraszam nawet to zaznaczyłam : "n∊Z"
2)Tak, ale jest całkowitą
Co nie zmienia faktu, że mam dwa różne przedziały w tym samym przykładzie
13 mar 18:40
Asia: Nadal nie rozumiem.. Może po prostu niech ktoś wskaże właściwe rozwiązanie i to nim się będę
kierować
13 mar 18:52
Artur z miasta Neptuna:
prawidłowe rozwiązanie jest rozwiązanie 1 ... chociażby podstaw a zobaczysz, że x=−1 i x=0 nie
spełniają równania.
wyliczyłaś n = −1,0,1 ... a masz wyliczyć x
| | n+2 | |
w swoim rozwiązaniu wyliczyłaś x= |
| (podstaw wyliczone 'n').... i nie zapomnij o |
| | 3 | |
warunku x∊Z
13 mar 19:05
Artur z miasta Neptuna:
dlaczego x∊Z

nie wiem jaka jest treść zadania ... ale skoro w pierwszym rozwiązaniu to
przyjmowałaś, to logiczne dla mnie jest, że i w drugim musisz to przyjąć.
| | 1 | |
chyba że przyjmujesz x∊Z, aby 3x−2 ∊Z ... w tym momencie popełniasz błąd  bo np. x = |
| |
| | 3 | |
także daje, że wyrażenie 3x2 ∊Z
13 mar 19:08
Artur z miasta Neptuna:
3x−2∊Z
13 mar 19:08
Asia: Dziękuję BARDZO za pomoc już wszystko rozumiem
13 mar 19:23
Artur z miasta Neptuna:
gdy zastosuje się ten warunek (albo zdejme sztuczny z 1 rozwiązania, albo nałoży ten warunek w
2 rozwiązaniu) to wyjdą takie same wyniki
| | 1 | | 2 | |
więc albo x= |
| , |
| , 1 |
| | 3 | | 3 | |
albo x =1
13 mar 19:31