funkcje trygonometryczne
mc:

pomoże mi ktoś prosze
oblicz pole i obwód
13 mar 17:33
ccc:
13 mar 17:56
Basiek: ccc czytasz w zbiorach zadań, czy w myślach?
13 mar 17:59
ccc: ramiona a=2y, ze wzgledu na kąt 30 stopni (to zależność między bokami)
x=y√3 (ta sama zalezność między bokami.
bok b=y√2 jako przekątna kwadratu o boku y.
masz więc wszystkie bokiu zależne od y
x+y=8 więc y√3+y=8, więc y)√3+1)=8, dzielimy obustronnie przez nawias i usuwamy
niewymierność z mianownika... mamy y=4√3−4
teraz x=8−y, więc x=8−4√3+4=12−4√3
ramiona a=2y=8√3−8
b=y√2=√2*(4√3−4}...
wszytko jest dane
13 mar 18:02
ccc: tzn...o co pytasz?
13 mar 18:03