pierwiastki i potegi
as: wykaz, ze √9−4√5−√6−2√5=−1
prosze o pomoc!
13 mar 20:08
Eta:
9−4√5= (2−√5)2 6−2√5= (1−√5)2
√a2= |a|
........... = |2−√5|− |1−√5|= −2+√5 +1−√5=.........
13 mar 20:10
as: nie rozumiem w ogole jak to zrobilas
13 mar 20:17
Eta:
zauważ że :
(2−√5)2= 4−4√5+5= 9−4√5
(1−√5)2= 1−2√5+5= 6−2√5
13 mar 20:20
as: o, juz mniej wiecej czaje
a co mam zrobic z takim przykladem ?
4√17−12√2*(3+2√2)12 =1
13 mar 20:30
as: i dziekuje za tamto w ogole :}
13 mar 20:31
Eta:
17−12√2= (3−2√2)2
to: 4√(3−2√2)2= √3−2√2 i (3+2√2)1/2= √3+2√2
otrzymujemy √(3−2√2)*(3+2√2)= √9−8= 1
13 mar 20:45
as: dziekuje bardzo! to moze jeszcze zerkniesz na ostatni przyklad?
√5−2√6*(49+20√6)14=1
bylabym wdzieczna
13 mar 20:53
Eta:
Bardzo podobnie , spróbuj samodzielnie

Napisz, to sprawdzę .
13 mar 21:06
as: ok, sprobuje ale watpie, ze cos z tego wyjdzie : p
13 mar 21:12
Eta:
49+20√6 chcemy zapisać jako (a+b)2 =a2+2ab+b2
działamy tak:
2ab= 20√6 ⇒ a*b= 10√6 = 5*2√6 ⇒ a=5 b= 2√6 bo a2+b2= 49
czyli 49+20√6= (5+2√6)2
teraz dokończ.......
13 mar 21:12
as: (5+2√6)2 powinnam podniesc jeszcze do potegi1/4 i bedzie (5+2√6)24 ?
13 mar 21:41
Eta:
czyli masz:
√5+2√6
........... =
√5−2√6*
√5+2√6 =
√(5−2√6)(5+2√6)=............. dokończ
13 mar 21:46
as: wyszlo mi cos takiego:
4√(5+2√6) 2 i z tego − > √5+2√6 czyli
√5−2√6 * √5+2√6 =1 opuszczam kwadrat
(5−2√6) * ( 5+2√6) = 1
25−24= 1
13 mar 21:52
Eta:
Należy zapisać tak:
√25−24=
√1= 1
I "gitara"
13 mar 21:54
as: DZIEKI WIELKIE ZA POMOC
13 mar 21:58
Eta:
Na zdrowie
13 mar 21:59
as: a czy rownie dobrze radzisz soebie z rownaniami?

(2√3 −x)(√3 +1)=7+√3
odp to 2−√3
13 mar 22:07
Eta:
Hehe
| | 7+√3 | |
2√3 −x= |
| −−−− usuń niewymierność z mianownika |
| | √3+1 | |
i dalej : − x= ...... −2
√3
x=...........
13 mar 22:11
as: wyszlo mi! dziekuje !
13 mar 22:26
as: a jeszcze taki malutki przykladzik ?
| | x2−(o,25)−1x+823 | |
(√2−1)x= |
| |
| | (√2+1)x2 | |
sory, ze Cie tak mecze ale no nie mam pojecia jak to bedzie
13 mar 22:35