prosta prostopadła przechodząca prze punkt
sebo: Dana jest prosta l o równaniu y=1/3x−2 i punkt A=(4, −4) wyznacz współrzęsne punktu B
symetrycznego do punktu A względem prostej l.
błagam o szybką pomoc!
13 mar 19:33
ejendi:
Mogę zaproponować coś takiego:
Punkt P' symetryczny do danego punktu P(p,q) względem danej prostej y=ax+b
1. współrzędne punktu przecięcia A(x,y)
prostej y=ax+b i prostopadłej y=−1/a(x−p)+q przez punkt P(p,q)
Ax=(p+aq−ab)/(1+a2)
Ay=ax+b
2. po wyliczeniu x,y znajdujemy wektor odcinka AP=w
w=(Ax−p,Ay−q)
3. Współrzedne P'
Do punktu A dodajemy wektor w
P'=(Ax+wx,Ay+wy)
P'=(Ax+Ax−Px,Ay+Ay−Py)
P'=(2Ax−Px,2Ay−Py)
W Twoim przypadku mamy:
P(4,−4)=A
y=1/3x−2
Ax=(p+aq−ab)/(1+a2)
Ay=ax+b
1. Ax=(4+1/3*(−4)−1/3*(−2)/(1+1/9)=(4−4/3+2/3)/(10/9)=3
Ay=1/3*3−2=−1
2. wektor w(3−4,−1+4)=(−1,3)
3.P'=(2*3−4,2*(−1)+4)=(2,2)=B
Punk B(2,2) jest symetryczny do A(4,−4) względem y=1/3x−2
13 mar 22:55