Wektor
Ewa: Dany jest prostokat ABCD. Wektor AB= 3p, zas Ad= 4q. Wyznaczyc wektory AM, AN, MN w zaleznosci
od wektorów p i q wiedząc,ze M i N sa odpowiednio srodkami boków CD i BC.
14 mar 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
AB = 3p = DC
AD = 4q = BC
| | DC | | 3 | |
AM = AD + DM = AD + |
| = 4q + |
| p |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie pozostałe
14 mar 15:40
ewa: | | 1 | | 1 | | 3 | |
AM=AD+ |
| DM=AD+ |
| AB=4q+ |
| p |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
AN=AB+ |
| BN=AB+ |
| AD=3p+2q |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
MN=AN−AM=3p+2q−4q− |
| p= |
| p−2q |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 15:43
Ewa: Dzieki wielkie
14 mar 15:43