da się rozwiązać ten układ równań? proszę o pomoc w wyznaczeniu x lub t
miodzio:
13 mar 17:55
aniaa: 1,5x = (18 − x)(t+x)
4(18−x)=xt
1.5x=18t + 18 − xt − x
72−4x = xt → xt=72 − 4x dzielisz przez x → t= 72/x − 4
i teraz tamto 1 czyli (1.5x=18t + 18 − xt − x ) pod t podstawiasz to co wyszło i liczysz
czyli:
1,5x = 18(72/x − 4) + 18 − x(72/x − 4) − x
1,5x= 1296/x − 72 + 18 − 72 + 4x − x
1,5x= 1296/x − 126 + 3x przerzucasz x na jedna stronę
126= 1296/x + 1,5x mnożysz razy x
126x= 1296 + 1,5x2
1,5x2 − 126x + 1296=0 dzielisz przez 1,5 żeby skrócic
x2 − 84x + 864= 0
liczysz delte x1 i x2 i pózniej wyliczasz t
poradzisz sobie?
13 mar 18:16
miodzio: dzieki
13 mar 18:19
aniaa: powinno ci wyjsc tak
x1 =72
t1 = −4
x2 = 12
t2 = 2
13 mar 18:21
miodzio: tak wyszło
13 mar 18:25
miodzio: tylko, że t1 to −3 bo tam wychodzi 72/72 −4 = 1 − 4 = −3
13 mar 18:47