Rownania kwadratowe ? rozwiazanie ?
le_male: Czy równania kwadratowe tego typu sie rozwiazuje? albo inaczej czy sa one rozwiazywalne?

11(x2 + 5)= x oraz drugi przykład −3x2 + √2x − 13 = 0
13 mar 22:47
Beti: każde równanie się rozwiązuje, ale nie każde równanie ma rozwiązanie
13 mar 22:56
le_male: w takim razie czy TE

rownania sa rozwiązywalne,

to po polsku zapytałem drodzy scisłowcy

humanista sie pod tym podpisuje
13 mar 22:58
Beti: pierwsze:
11(x
2+5) = x
11x
2 − x + 55 = 0
Δ = 1 − 4*11*55 <0
wniosek: równ. nie ma rozw.
drugie:
−3x
2 +
√2x − 13 = 0
Δ = 2 − 4*3*13 < 0
wniosek: brak rozw.
13 mar 22:59
le_male: I o takie wytłumaczenie mi sie rozchodziło .

dziekuje bardzo, bardzo pieknie

to mi tez
wyjasnilo duzo na przyszle zadania
13 mar 23:08
Beti: na zdrowie
13 mar 23:10