...
Andrzej: Równanie różniczkowe
y"−9y=54 ← nie wiem jak z tego równania mam przewidzieć y1 żeby policzyć z niego pochodne
y"−9y=0
s2−9=0
s=3 ⋁s=−3
13 mar 22:08
Krzysiek: metodą przewidywań to:
y=A, gdzie A to stała, wstawiając do równania otrzymujemy:
0−9A=54
czyli A=−6
13 mar 22:12
Andrzej: dzięki wielkie
13 mar 22:14
Jack:
Skoro s=3 ∨ s=−3 to znaczy, że CORJ jest postaci: y0(x)= c1e3x+c2e−3x
Teraz CORNJ metodą Krzyśka, czyli y1(x)=−6
Stąd y(x)=y0(x)+y1(x)=c1e3x+c2e−3x−6
13 mar 22:24
Krzysiek: nie znam metody Krzyśka...
znam metodę przewidywań
13 mar 22:26
Jack:
A widzisz
13 mar 22:27
Andrzej: a jeżeli mam y"+y'=3 ← czyli korzystając z metody przewidywań ile będzie wynosiło y1?
i s=0 ⋁s=−1 tutaj to że s=0 ma chyba jakieś znaczenie
13 mar 22:31
Krzysiek: nie ma znaczenia, metodą przewidywań: y=Ax
czyli A=3
13 mar 22:45
Andrzej: podpowie ktoś?
13 mar 22:45
Andrzej: ale w odp mam y= C1 +C2e−x + 3x
to skąd to 3x? skoro A =3
13 mar 22:47
Andrzej: cofam pytanie właśnie na to wpadłem
13 mar 22:48
Jack:
bo tutaj przewidujemy y1=Ax (ponieważ 0 jest pierwiastkiem 1−krotnym to przemnażamy jeszcze
podstawową postać y1=A przez "x")
13 mar 23:01