test [C[sprawdzi ktoś?]]
asdf: 1.Pierwsza rata, która stanowi 11% ceny telewizora, jest równa 341 zł. Telewizor kosztuje
A) 2759 zł B) 2910 zł
C) 3100 zł D) 3159 zł
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2.Rozwiązaniem równania 5(7 − 3x ) = 7− x jest:
| | 28 | |
A) x = 1 B) x = 2 C) x = 3 D) x = |
| |
| | 15 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3.Wyrażenie 5a − 1 + 15ab − 3b jest równe iloczynowi
A) (1 − 5a)(3b + 1) B) (5a+ 1)(1− 3b) C) (5a − 1)(3b − 1)
D) (5a − 1)(1 + 3b )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.Jedno rozwiązanie ma równanie (
pomoże ktoś to rozwiązać?)
A) |x − 3|+ 2 = − 1 B) 2 − |x− 3| = 1 C) 2 + |x− 3| = 2 D) 2 − |x − 3| = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5.Wyrażenie ( ) 3
−2 : 30
−1 jest równe
A) 3
3 B) 3
−3 C) 32 D) 3
−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2x− ay = 3 | |
6.Układ równań { |
| ma nieskończenie wiele rozwiązań, jeśli |
| | 3y− 6x = − 9 | |
A) a = − 1 B) a = 1
C) a = 3 D) a = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7.Wskaż, który zbiór przedstawiony na osi liczbowej jest zbiorem liczb spełniających
jednocześnie następujące nierówności: (1 − x )(x+ 2) > 0 i (2 − x)(x + 1) ≥ 0
zbiór (−2; 2>?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8.Funkcja f (x) = (1 − m )x+ (1− x)m jest rosnąca, gdy:
| | 1 | |
A) m > 1 B) 1 m > 2 C) m < 1 D) m < |
| |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9. Liczba log
416+ 4log
161 jest równa
logarytmów jeszcze nie robiłem
A) 16 B) 2 C) 4 D) 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10. Wykresem funkcji kwadratowej f(x ) = 3x
2 − 3 jest parabola o wierzchołku w punkcie
A) (3,0) B) (0,3 ) C) (− 3,0)
D) (0,− 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
11. Do wykresu funkcji y =
√7− x należy punkt (− 2 ,a ) . Wówczas
A) a =
√7 B) a =
√5 C) a = 3 D) a = 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12. Miary kątów czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 3 0∘ . Różnica tego
ciągu jest równa ([P[tutaj nie bardzo wiem jak zrobić, wacham się między A i D:
A) 60
o B) 55
o C) 40
o D) 30
o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13.Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których kolejne cyfry tworzą ciąg arytmetyczny o
różnicy 2 lub − 2 ?
A) 7 B) 6 C) 12 D) 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14. Liczby 4, 6, (x + 4) są trzema początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wówczas liczba x
jest równa:
A) 9 B) 10 C) 13
D) 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15. Przekątne rombu mają długości 12 i 10. Obwód tego rombu jest równy
A) 2
√24 4
B) 4 √61 C) 4
√60 D)2
√61
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
17.Krawędź sześcianu ma długość 6. Długość przekątnej tego sześcianu jest równa:
B) 6√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18. Prosta y = ax+ 3 jest równoległa do prostej y = 2ax + x . Wtedy
| | 1 | |
A) a = − 1 B) a = |
| C) a = 1 D) 1 a = 2 |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19. Liczba przekątnych o długości 2
√3 w sześciokącie foremnym o boku długości 2 jest równa
A) 0
B) 3 C) 6 D) 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20. Nie istnieje kąt ostry α , taki, że
| | 7 | | 7 | | 8 | | 8 | |
A) tgα = |
| B) cosα = |
| C) sinα = |
| D) tg α = |
| |
| | 8 | | 8 | | 7 | | 7 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21. Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 2 krótszy od promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie. Wysokość trójkąta ma więc długość
A) 6B) 2
√3 C) 4
√3 D) 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawędzie są tej samej długości. Pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jest równe 300+ 50
√3 . Długość krawędzi tego
graniastosłupa jest równa
A) 12
B) 10 C) 9 D) 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
A) W każdy romb można wpisać okrąg.
B) W każdy prostokąt można wpisać okrąg.
C) Na każdym prostokącie można opisać okrąg.
D) W każdy deltoid można wpisać okrąg.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Prawdopodobieństwo wyrzucenia w obu rzutach
liczby oczek podzielnej przez 3 jest równe
| | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | |
A) |
| B) |
| C) |
| D) |
| |
| | 12 | | 9 | | 36 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25. Medianą danych 1,2,3,5,7,7,8,9 jest liczba
A) 4 B) 5
C) 6 D) 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Prosiłbym o pomoc w zadaniu 4, 6,8, 9, 12, 18, ponieważ tam nie byłem pewien
14 mar 10:27
ja: sprawdzałem, źle.
14 mar 10:38
ja2: a ja sprawdzałem i dobrze.
14 mar 10:39
Artur z miasta Neptuna:
4) ... jedno rozwiązanie będzie dla 2+|x−3| = 2 ... bo to jest |x−3| =0 (ważne jest, że
=0)
14 mar 11:03
Artur z miasta Neptuna:
5) −−− sprawdź czy dobrze przepisałeś zadanie
6) źle ... dla a= −1 oba równania będą proporcjonalne
7) część wspólna zbiorów (−2,1) i <−1,2> to <−1;1)
14 mar 11:06
Artur z miasta Neptuna:
9)
log416 = 2 ponieważ 42 = 16
log161 = 0 ponieważ 160 = 1
więc masz: 2+4*0 = 2
14 mar 11:08
Artur z miasta Neptuna:
12)
a1 = 30o
S4 = a1+a2+a3+a4 = 4a1 + 6r = 360o ⇔ 6r = 360 − 120 = 240 ⇔ r = 40
14 mar 11:10
asdf: możesz sprawdzić reszte? i o 6 bardziej rozwinąć bo nie rozumiem
14 mar 11:11
Artur z miasta Neptuna:
19) jest to krótsza przekątna ... więc jest ich 6
14 mar 11:17
Artur z miasta Neptuna:
21 i 22 −−− nie chce mi się tego liczyć
24) ile jest liczb podzielnych przez 3 w zbiorze {1,2,3,4,5,6}

2
| 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 9 | |
6)
nieskończenie wiele rozwiązań ma układ np.:
| ⎧ | x+2y = 3 | |
| ⎩ | 5x + 10y = 15 | ... czyli przemnażając przez jakąś liczbę jedno równianie, otrzymasz
|
drugie równanie, a sprawdzasz to w szybki sposób sprawdzając, czy prawdą jest:
masz układ:
| ⎧ | 2x− ay = 3 | |
| ⎩ | 3y− 6x = − 9 | ... aby była proporcja (jak wyżej) piszesz:
|
| 2 | | −a | | 3 | |
| = |
| = |
| ⇔ a = 1  |
| −6 | | 3 | | −9 | |
14 mar 11:26
asdf: 4 − juz rozumiem
5 dobrze zrobiłem tylko źle przepisałem.
6 nie rozumiem

7 − to jest to część wspólna? myślałem, że suma

18 − nie wiem jak
14 mar 11:27
Artur z miasta Neptuna:
7) skoro OBIE nierówności musza być spełnione, to musisz wziąć część wspólną .. bo wtedy "i
pierwsza i druga" nierówność będzie spełniona
18 −−− ale czego nie wiesz?
6) −−− może inaczej ... układ równań (posiadający taką samą lub większą ilość równań, co
niewiadomych) ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdy po przekształceniach (wyznaczenie
niewiadomej z jednego równania i podstawienie do drugiego lub przemnożenie jednego równania
i dodania równań do siebie) wyjdzie Ci 0 = 0, ... jeżeli wyjdzie 'jakaś liczba' = 0
to układ jest sprzeczny ... jeżeli wyjdzie któraś z niewiadomych = 'jakaś liczba' to ma
skończoną liczbę rozwiązań
14 mar 11:34
asdf: 6 juz rozumiem, ale na to i tak bym nie wpadl, 24 zrobiłem tylko coś kolor nie zadziałał
20 mam dobrze?
18 nie rozumiem
14 mar 11:34
asdf: 18 − wiem, że a
1 = a
2
ale jak mam 2ax + x to nie wiem jak dojść do określenia a
14 mar 11:36
Artur z miasta Neptuna:
| | 8 | |
20) masz dobrze ... bo sinx ∊<−1;1> tak samo cosx∊<−1,1> ... a |
| > 1 |
| | 7 | |
18) proste są równoległe gdy mają ten sam współczynnik kierunkowy (liczba przy 'x')
masz proste:
y = ax+3 i y = 2ax + x (czyli y = (2a+1)x)
sprawdzasz kiedy: a = 2a+1 ⇔ a = −1
14 mar 11:38
ja : dobrze masz Marek
14 mar 11:41
pigor: ... ? w zad. 6 masz równania układu ...

uporządkowane takie :
2x−ay=3 i −6x+3y=−9 /:(−3) ⇔ 2x−ay=3 i 2x−1y=3 ⇒ równania te będą tożsamościowe
(proste pokryją się) , czyli układ nieoznaczony ⇔
a=1 , czyli odp.
B . ...
14 mar 11:44
asdf: ok rozumiem juz

dzięki.
Jedyne zadanie którego nie zrozumiałem to 6 − za pusta głowa na te zadanie
dzieki wielkie
14 mar 11:45
asdf: ooo pigor teraz rozumiem

dzięki
14 mar 11:50