Równanie kwadratowe z pierwiastkiem w tle :)
le_male: Witam. Bardzo bym prosił o pomoc. Nie wiem jak sie traktuje pierwiastki w równaniach
kwadratowych. A takie włąśnie mam zadanie. Jesli mozna to prosze o wytlumaczenie. I od raz
pytam czy mozliwe jest po przeniesieniu potraktowanie pierwiastka w sposób taki ze 24{2}
dodaje do 18. A jesli tak to czy traktujemy to jako nasze C? (gdzie a=x
2 b=x i c=liczba bez
niewiadomej) Chyba za duzo mieszam.

ale nie kumam wprost jak ugryzc toto

Jak prawidłowo
rozwiazac to rownanie kwadratowe?
Oto zadanie :
Rozwiaz rownanie : 16x
2 + 24{2} = −18
13 mar 22:19
le_male: zle zapisałem 16x2 + 24√2= −18
13 mar 22:21
Ted:
tyle że to równanie jest sprzeczne
13 mar 22:24
Beti: to równanie nie ma rozw. bo:
16x
2 = −18 − 24
√2 (
nie da się tego dodac)
jak widzisz lewa str. jest
nieujemna (bo x
2≥0), a prawa −
ujemna
wniosek − brak rozw.
13 mar 22:27
le_male: 
ja czułem tu jakis przekret

podpucha jak ta lala

a czy w takim razie rownania tego
typu sie rozwiazuje?
11(x
2 + 5)= x oraz drugi przykład −3x
2 +
√2x −
13 = 0
13 mar 22:32
Mila: Rozwiązuje się.
Rozwiązać równanie to znaczy znaleźć wszystkie liczby spełniające to równanie lub wykazać, że
takich liczb nie ma.
14 mar 15:39