zadanie pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
miluś: hej
mam takie zadanko i kompeltnie nie wiem od czego zacząć. Pole powierzchni całkowitej
czworoscianu foremnego jest rowne 36√3.Oblicz jego objetość.
prosze o pomoc
14 mar 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a2√3 | |
Pc = 4*Pp = 4* |
| .... wyliczasz 'a' |
| | 4 | |
V = ....
14 mar 15:13
Beti: Czworoscian foremny to taka bryła, która składa się z czterech trójkątów równobocznych. Wobec
tego:
P
c = 4*P
s − gdzie P
s − to pole jednej ściany
oblicz z tego krawędź a
14 mar 15:15
miluś: aha dobrze dziekuje,a jaki powinien wyjsc wynik ?/mi wyszlo 27√2 przez 12.
14 mar 15:43
Beti: ale co to jest za wynik? objętość?
14 mar 15:45
dominika: tak.
14 mar 15:50
miluś: tak to jest wynik na objętość.
14 mar 15:51
Beti: no to jesli to jest objętość, to jest zły wynik. Wg moich obliczeń V = 18√2
14 mar 15:52
dominikaa: ahh to nie wiem co mam zle,wyszlo mi ze a=3..
14 mar 16:01
Beti: a skąd 3

jest przeciez: 36
√3 = a
2√3 /:
√3
36 = a
2
a = 6
14 mar 16:06