.
Jasio: W równoległoboku ABCD, w którym |AB| = 2|AD| punkt M jest srodkiem boku CD. Wykaz
że trójkat ABM jest prostokatny.
na początek może poproszę podpowiedź
6 mar 18:31
rumpek:

Taka podpowiedź powinna styknąć
6 mar 18:39
Jasio: poddaje sie

mozesz mi to wyłozyć
6 mar 18:43
rumpek:
To kolejna podpowiedź:
Trójkąt MCB oraz trójkąt ADM są równoramienne, a co za tym idzie − 2 kąty są równe.
6 mar 18:44
rumpek: Może teraz

? Jak coś mogę to udowodnić, żaden problem
6 mar 18:44
Jasio: no juz wiem
ale mozesz napisac rozwiązanie dla potomnych
6 mar 19:22
rumpek:
Oznaczmy sobie |∡BCM| = α. Skoro trójkąt MCB jest równoramienny zatem kąty |∡CMB| = |∡CBM| =
Teraz rozpatrzmy trójkąt MDA, kąt |∡MDA| = 180
o − α (ponieważ w równoległoboku suma kątów ma
| | α | |
miarę 180o). Czyli w trójkącie MDA kąt |∡ADM| = |∡MDA| = |
| . |
| | 2 | |
Suma kątów (kąt półpełny przy wierzchołku M) to 180
o, czyli:
| | α | | 180o − α | |
180o = |∡AMB| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
180o = |∡AMB| + |
| + 90o − |
| |
| | 2 | | 2 | |
|∡|AMB| = 90
o
c.n.u.
6 mar 19:37
Aga1:

Kąt MAB=kątowi AMB, bo kąty naprzemianległe są równe.
2β=180
0−2α−−−−przeciwległe kąty w równoległoboku są równe.
Stąd
2α+2β=180
0 //:2
α+β=90
0
α+β+γ=180
0−−−−suma tych trzech kątów jest kątem półpełnym
Podstawiając za α+β=90
mamy, że γ=90
0
14 mar 12:45