RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA
sandrinaaa: Rzucono dwiema kostkami do gry. Przyjmijmy, że wynikiem rzutu jest suma oczek na obu kostkach.
Które z poniższych zdań jest fałszywe?
A. Otrzymanie wyniku 2 oraz otrzymanie wyniku 12 są zdarzeniami przeciwnymi.
B. Otrzymanie wyniku 1 jest zdarzeniem niemożliwym.
C. Suma 7 jest najbardziej prawdopodobnym wynikiem.
D. Otrzymanie wyniku mniejszego od 15 jest zdarzeniem pewnym.
Proszę o wyjasnienie dlaczego − każdy z podpunktów może być lub nie. I na czym polega
przeciwieństwo zdarzeń ?
13 mar 20:47
sandrinaaa:
13 mar 20:50
sandrinaaa: Pomoże ktoś ?
13 mar 20:53
sandrinaaa: Proszę
13 mar 21:28
asdf: HAHA

PRZECIWIEŃSTWO − to chodzi o zdarzenie losowe przeciwne
max liczba oczek = 6 * 2 = 12
minimalna 1*2 = 2
A)
NIE JESTEM PEWIEN
P(A) + P(A') = 1
| 2 | | 12 | |
| + |
| ≠ 1, więc według mnie A − fałsz |
| 12 | | 12 | |
B) prawda
C) No to to nie wiem, bo 7 należy do najbardziej prawdopodobnych wyników, ale jest również
liczba 6...
D) prawda, max = 12
NAJLEPIEJ JAKBY KTOŚ TO JESZCZE SPRAWDZIŁ
13 mar 21:41
Beti: Ω={2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} − sumy oczek z dwóch rzutów
A. − NIE − bo zdarzenia przeciwne to takie, że A u A' = Ω − a tu tak nie jest
B. − TAK − bo najmniejsza liczba w Ω to 2
C. − TAK − bo sumę 7 otrzymamy z sześciu różnych wyników:
{(1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1)}
D. − TAK − bo wajwiększa suma to 12
13 mar 21:42
asdf: a no tak...nie zapomniałem doliczyć (5,2)
13 mar 21:44
asdf: zapomniałem doliczyc*
13 mar 21:44