wykres funkcji
Mira: Jaka jest kolejność przekształceń?
y=2 sin(2x+π/6)
13 mar 20:33
MQ: 1. rysujesz sinusa
2. zagęszczasz go w x−ach dwukrotnie
3. przesuwasz go o −π/6
4. powiększasz go w pionie dwukrotnie
13 mar 20:40
Mila: Wydaje mi się, że trzeba przesunąć o (−π/12)?
13 mar 20:47
Eta:
13 mar 20:48
MQ: Masz rację Mila, najpierw przesunięcie.
13 mar 20:48
Eta:
| | π | |
Gdyby była taka : y = 2sin2(x+ |
| ) |
| | 6 | |
13 mar 20:49
MQ: No, a jest y=2sin(2(x+π/12)), więc Mila ma rację.
13 mar 20:51
Eta:
Oczywiście ,że
Mila ma rację

Napisałam to dla Ciebie
13 mar 20:53
MQ: Nie musiałaś, bo od razu przyznałem Mili rację. Wiedziałem, gdzie mój błąd.
13 mar 20:55
Mila: Dziękuję ETA, MQ.

Myślę, że męczą tych maturzystów.
13 mar 20:57