Suma sinx + cosx
mictrz: Sinus pewnego kąta ostrego x, licza 2/3 oraz cosinus tego samego kąta x tworzą w podanej
kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sumę sinx+cosx.
13 mar 21:08
Artur z miasta Neptuna:
ciąg geometryczny więc:
| | 2 | |
a22 = a1*a3 ... czyli: ( |
| )2 = sinx*cosx |
| | 3 | |
z jedynki trygonometycznej:
sin
2x + cos
2x = 1
natomiast:
| | 4 | |
(sinx+cosx)2 = sin2x + 2sinxcosx + cos2x = 1 + 2* |
| = ... |
| | 9 | |
więc:
sinx+cosx = ...
13 mar 21:14
Beti: | | 2 | |
sinx, |
| , cosx − c. geom.
|
| | 3 | |
| | 2 | |
w takim razie: ( |
| )2 = sinxcosx
|
| | 3 | |
stosuję wzór skróconego mnożenia:
(sinx+cosx)
2 = sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x
| | 4 | | 8 | | 17 | |
(sinx+cosx)2 = 1 + 2* |
| = 1 + |
| = |
| /√
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
13 mar 21:17