równanie
kacha: Pokaż że następujące równanie ma rozwiązanie: sinx=x−1 w przedziale [0,π]. Pomóżcie,
zapomnialam jak to się robiło
11 mar 19:43
Aga1: Narysuj wykres y=sinx i y=x−1.Jeśli te wykresy przetną się w danym przedziale tzn, że jest
rozwiązanie.
11 mar 19:49
kacha: ale to ma być z wł. Darboux
14 mar 12:19
Artur z miasta Neptuna:
kacha ... proszę o przypomnienie własności Darboux ... dziękuję
14 mar 12:21
Artur z miasta Neptuna:
okey ....
f(x) = sinx − x +1
f(0) = 0 − 0 + 1 = 1 > 0
f(π) = 0 − π + 1 = −π + 1 <0
f(0)*f(π) < 0 ⇒ ∃c∊[0,π] f(c) = 0
c.n.w.
14 mar 12:23