Kangur
l: "Na ile sposobów można rozmienić 5 zł, używając wyłącznie monet 1 zł, 50 gr, 10 gr?"
13 mar 20:20
Artur z miasta Neptuna:
x*10gr + y*50gr + z*1zł = 5zł
czyli:
x*0.1 + y*0.5 + z*1 = 5
na ile sposobów możesz rozmienić na same 1zł (na 5 sztuk)? −− na 1 sposób
na ile sposobów rozmienić na 4 sztuki 1zł + 'coś' ? na 3 sposoby (2*50gr, 1*50gr + 5*10gr,
10*10gr)
na ile sposobów rozmienić na 3 sztuki 1zł + ' coś' ? na 5 (4*50gr, 3*50gr + 5*10gr, 2*50gr +
10*10gr, 1*50gr, 15*10gr, 0*50gr + 20*10gr)
na ile sposobów rozmienić na 2 sztuki po 1zł + 'coś' ? na 7
na ile sposobów rozmienić na 1 sztukę po 1zł + coś? na 9
na ile sposobów rozmienić na 0 sztuk po 1zł + coś? na 11
| | 11+1 | |
sumujesz i masz: |
| * 6 = 36 |
| | 2 | |
13 mar 20:54
l: Dziękuję bardzo.
A czy jest możliwość policzenia tego inaczej niż po wypisaniu wszystkich możliwości?
13 mar 21:15