Zadania z ekstremum.
Basiek: Dane są punkty A(2,3) i B(5,4) . Na prostej o równaniu y=5 wyznacz punkt C tak, aby łamana
ACB miała jak najmniejszą długość. Odpowiedź uzasadnij.
Czyli A(2,3) B(5,4) C(x,5)
Próbowałam to zrobić z długości, ale wychodzi coś... takiego:
√x2+4x+8+
√x2−10x+26 więc stawiam na to, że trzeba zrobić coś całkiem innego. Niestety nie
mam zielonego pojęcia co. Może jakieś sugestie?
13 mar 14:42
AC:
Długość łamanej ACB=ACB' gdzie B' − punkt symetryczny wzgl prostej y=5 do punktu B
punkt B' ma współ. (5;6)
równanie prostej przechodzącej przez A i B' jest
y=x+1
i przecina prostą y=5 w punkcie C(4,5)
i to wszystko.
13 mar 14:52
Basiek: Okej. A skąd my wiemy coś o tym punkcie B'?
13 mar 14:56
AC:
Zrób rysunek i zobaczysz że długosć jest minimalna gdy punkt C leży na prostej AB'
Spróbuj narysować punkt poza prostą AB' i zobaczysz że długość musi być większa.
13 mar 15:05
Basiek: Tzn. dobrze, widzę. Faktycznie, wydaje się to naprawdę oczywiste i wręcz trywialne teraz.
Tylko, czy ja na pewno mogę się powołać na jakiś tam rysunek? Nie ma jakiegoś twierdzenia, czy
coś?
I dziękuję
AC już jasno
13 mar 15:07
AC:
Chyba twierdzenia nie ma. Wynika to jak znasz fizykę z zasady że kąt padania równa się kątowi
odbicia być może można z tego uzasadnić.
13 mar 15:10
AC:
Dokładnie w fizyce nazywa się to zasada najmniejszego działania, a w tym przypadku światło
wychodząc z punktu A i odbijając się od prostej y=5 wybiera zawsze najkrótszą drogę.
13 mar 15:13
Basiek: Okej, chociaż z fizyką słabo, jak na matfiz, to coś pamiętam. Optyka była w tym roku.

Swoją
drogą dość ciekawe zastosowanie fizyki w matematyce, zamiast jak zazwyczaj odwrotnie.
13 mar 15:16
Basiek: Czy mógłby mnie ktoś uświadomić jeszcze jak obliczyć
Oczywiście policzyłam sobie średnią dla grupy. (s≈3,89) Aczkolwiek nie mam pojęcia, co zrobić,
żeby policzyć odchylenie standardowe dla całej grupy ....
Policzyłam odchylenie dla dziewczyn =13,31 i dla chłopców 45,36.
Mógłby mnie ktoś oświecić? Proszę.

Tabela zawiera niektóre wyniki pisemnego sprawdzianu z matematyki w pewnej klasie maturalnej
(ocenionego w sześciostopniowej skali ocen).
| Dziewczęta |Chłopcy
liczba osób |11 |14
średnia ocen | 4,0 |3,8
odchylenie standardowe | 1,1 | 1,8
Oblicz średnią ocen z tego sprawdzianu oraz odchylenie standardowe dla całej klasy. Wyniki
podaj z zaokrągleniem do jednego miejsca po przecinku.
13 mar 16:12
Basiek: No nic, tak sobie właśnie myślałam, że nic z tego nie będzie.

No nic, dziękuję

Miłego dnia.
13 mar 16:41
Mateusz:
Hola hola

odchylenia policzone dobrze to teraz na podstawie tego policz wariancje całej
klasy i potem odchylenie standardowe
13 mar 17:02
Basiek: No, ale wiesz; policzyłam sobie wszystkie te rzeczy za wyjątkiem odchylenia standardowego/
wariancji − bo nie wiem, jak na podstawie tych danych to zrobić. Gdybym umiała, to bym... nie
pytała.
13 mar 17:07
Mateusz:
Zle wróć

wczesniej pasowałoby policzyc sume kwadratów odchyleń od średniej całej klasy dla
chłopców i dziewczyn osobno i dopiero potem z tego liczyc wariancje całej klasy i odchylenie
tak przynajmniej mysle ale nie wiem w sumie czy dobrze troche wyparowałą wiedza ze statystyki
13 mar 17:07
Basiek: Dobra. Nie wiem.

Chwilowa pustka w mojej głowie na pewno jest czymś uzasadniona.
13 mar 17:09
Basiek: Jej, no znam jeden śmieszny wzór, z czego nie znam jakichś 88% danych.

To jest dziwne.
A mnie się zawsze wydawało, że statystyka to prosta sprawa jest.
13 mar 17:13