Równania kwadratowe z parametrem
sphinx: Dla jakich wartości k zbiorem wartości funkcji:
c) y=(2k−3)x
2+(6−k)x+[(k−9)/7]
jest R+ u {0}
u to suma
Bardzo proszę o pomoc

Z góry wielkie dzięki
13 mar 17:23
13 mar 17:30
sphinx: no ok rozumiem, ale delta mi nie chce coś wyjść, mógłbyś ją obliczyć bo chyba cos mi się
pomieszało
13 mar 17:36
sphinx: i co dalej mam zrobić z tym
13 mar 17:36
Basiek: Znaleźć część wspólną obu warunków.
13 mar 17:41
sphinx: czyli co mam pokolei zrobić,
Δ=0? takie jest załóżenie?
13 mar 17:43
Basiek: No... Ajtek Ci napisał powyżej jakie są założenia.
Masz to rozwiązać oraz znaleźć część wspólną.
13 mar 17:44
sphinx: ale mi delta nie chce wyjść, jaka wyjdzie?
13 mar 17:46
sphinx: jak mam znaleźć tą część wspólną, nie rozumiem
13 mar 17:48
Basiek: Właśnie jestem w połowie swoich zadań z matematyki, a jest ich ok. 60−ciu. Nie policzę Ci tego

Wklep w wolframa:
http://www.wolframalpha.com/
13 mar 17:49
Basiek: Wpierw rozwiąż, potem będziesz się martwić kolejnym krokiem, co?
13 mar 17:50
Ajtek: Finalnie bedziesz musiał rozwiązać −Δ=0 i czesc wspólna dwóch warunków.
13 mar 17:53
sphinx: mógłbyś chociaż pokazać jak to zacząć wszystko liczyć, jak ci to wyszło itd.?
13 mar 17:56
Ajtek: Nie liczyłem tego, pokazałem jakie są warunki tego zadania, a teraz wychodzę z domu i bede ok
21−szej.
13 mar 17:59
sphinx: ja wiem ze sa takie warunki tylko nie wiem jak to skleic
13 mar 18:00
Tragos: 1
0 2k − 3 > 0
2k > 3
2
0
Δ = 0
| | k−9 | |
(6−k)2 − 4(2k−3) |
| = 0 |
| | 7 | |
13 mar 18:16
sphinx: na tym etapie stanałem i nie chce mi wyjść przez tą 7 ;[ co dalej zrobić?
13 mar 18:19
sphinx: wyszło mi coś takiego: −47k2 + 504k − 504 = 0. Czy to jest dobrze wyliczone?
13 mar 18:24
sphinx: hallo! jest tam kto?
13 mar 18:34