Ostrosłupy
Ewa009: 1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
wszystkie krawędzie mają długość 6 cm.
2.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego
krawędż boczna ma długośc 9 cm i jest nachylona prostopadle do płaszczyzny podstawy pod kątem
60 stopni.
13 mar 14:48
dero2005:

l = a = 6
h =
√l2 − (23hp)2 =
√36 − 12 =
√24 = 2
√6
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
√24 + 3 =
√27 = 3
√3
P
c = P
p + P
b = 38
√3
13 mar 18:05
dero2005:
zad 2 co to oznacza ... jest nachylona prostopadle do płaszczyzny podstawy pod kątem 60o.?
13 mar 18:07