proszę szybko :p
słabeusz : Oblicz pole trapezu równoramiennego o ramieniu długości c opisanego na kole o promieniu r.
TYLKO NIE CHCE TEGO WYLICZAĆ Z TWIERDZENIA 2c=a+b potrezbuję innego rozwiązania. innym sposobem

z góry dziękuję za odpowiedz

dla podpowiedzi wynik to 2CR
14 mar 15:06
rumpek:
ale najłatwiej z wiedzy, że trapez jest opisany na okręgu, to zachodzi twierdzenie, że suma
przeciwległych boków jest równa

c + c = a + b
wiemy, że h = 2r (wystarczy narysować)
P = c * h
P = c * 2r
P = 2cr
14 mar 15:19
słabeusz : Ale tak mam już rozwiązane a jest iny sposób i własnie nim mam to rozwiązać tylko nie wiem od
czego nawet zacząć
14 mar 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
inny sposób ? kupa roboty z tym jest:
1) rozpatrujesz 3 przypadki:
a) dłuższa podstawa jest NAD środkiem okręgu
b) dłuższa podstawa zawiera środek okręgu (czyli = 2R)
c) dłuższa podstawa jest PONIŻEJ środka okręgu
rysujesz promienia od środka okręgu do każdego wierzchołka, wyznaczając 4 (w (b) będą 3)
trójkąty równoramienne.
Pola trójkątów uzależniasz od długości ściany bocznej 'c' i 'r'.
Nie jest trudne, ale trochę trzeba się pobawić z tym
14 mar 15:37
słabeusz : ok dziękuję

MÓZGI
14 mar 15:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
narysuj sobie najpierw przypadek (b)
polecam za każdym razem zacząć od wyznaczania pola trójkąta o podstawie 'c' i ramionach 'r' (w
tym momencie też będziesz zmuszony uzależnić kąt przy wierzchołku od 'c' i 'r')
14 mar 15:43