matematykaszkolna.pl
proszę szybko :p słabeusz : Oblicz pole trapezu równoramiennego o ramieniu długości c opisanego na kole o promieniu r. TYLKO NIE CHCE TEGO WYLICZAĆ Z TWIERDZENIA 2c=a+b potrezbuję innego rozwiązania. innym sposobem z góry dziękuję za odpowiedz dla podpowiedzi wynik to 2CR
14 mar 15:06
rumpek: ale najłatwiej z wiedzy, że trapez jest opisany na okręgu, to zachodzi twierdzenie, że suma przeciwległych boków jest równa emotka c + c = a + b wiemy, że h = 2r (wystarczy narysować)
 a + b 
P =

* h
 2 
 2c 
P =

* h
 2 
P = c * h P = c * 2r P = 2cr
14 mar 15:19
słabeusz : Ale tak mam już rozwiązane a jest iny sposób i własnie nim mam to rozwiązać tylko nie wiem od czego nawet zacząć
14 mar 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna: inny sposób ? kupa roboty z tym jest: 1) rozpatrujesz 3 przypadki: a) dłuższa podstawa jest NAD środkiem okręgu b) dłuższa podstawa zawiera środek okręgu (czyli = 2R) c) dłuższa podstawa jest PONIŻEJ środka okręgu rysujesz promienia od środka okręgu do każdego wierzchołka, wyznaczając 4 (w (b) będą 3) trójkąty równoramienne. Pola trójkątów uzależniasz od długości ściany bocznej 'c' i 'r'. Nie jest trudne, ale trochę trzeba się pobawić z tym
14 mar 15:37
słabeusz : ok dziękuję MÓZGI
14 mar 15:40
Artur_z_miasta_Neptuna: narysuj sobie najpierw przypadek (b) polecam za każdym razem zacząć od wyznaczania pola trójkąta o podstawie 'c' i ramionach 'r' (w tym momencie też będziesz zmuszony uzależnić kąt przy wierzchołku od 'c' i 'r')
14 mar 15:43