Ciąg arytmetyczny
invisible: Ciąg arytmetyczny. a5=17 r= −2 a2=?
13 mar 10:29
Aga1: a2+3r=a5
a2−6=17
a2=
dokończ.
13 mar 11:16
invisible: Nie rozumiem tego

skad to wszystko sie wzielo?
13 mar 18:15
aniaa: boo masz ze drugi wyraz tego ciagu to jest pierwszy plus róznica czyli
a2 = a1 + r
masz wyraz piąty podany a musisz obliczyc 2 czyli
a5 = a2 + 3r podstawiasz a5 i r
17=a2 −6 i wyznaczasz a2
a2 = 17 +6
a2 = 23
rozumiesz juz?
13 mar 18:41
invisible: a dlaczego 3r
13 mar 19:09
aniaa: bo od drugiego wyrazu do piątego masz 3.. 5−2 jest 3
13 mar 19:12
Paluszek :) : Zadanie jest bardzo proste

Wystarczy tylko ładnie poprzekształcać wzór na n−ty wyraz ciągu
arytm.
a
n = a
1 +(n−1)r

\
Pozdrawiam
13 mar 19:15