Obliczenie procentowe w ciągu geometrycznym
Esserinn: 1. Jaką kwotę należy wpłacać corocznie (na początku roku) na konto, aby po 10 latach
zgromadzony kapitał osiągnął wartość 15 000 zł przy rocznej stopie procentowej 5% i rocznej
kapitalizacjo odsetek?
2. Przez ile lat należy wpłacać na początku każdego roku po 2000 zł do banku, oferującego
roczną stopę oprocentowania 6,5%, aby uzbierać 5000 zł? Bank kapitalizuje odsetki kwartalnie.
Starałem się użyć tego wzoru pod t zadania ale coś mi nie wychodziło:
Kn=K*(1+p)n Gdzie Kn to kapitał końcowy, K kapitał początkowy, p stopa oprocentowania, a n
liczba okresów kapitalizacji odsetek.
13 mar 19:49
Esserinn: To pomógłby ktoś mi to rozwiązać?
13 mar 20:51
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście ten wzór do tego się nie nadaje ... bo kapitał co roku się zwiększa

masz przecież tak:
K(0) = K
K(1) = K + K(1+r)
1 = 2K + r
K(2) = K + (2K+r)*(1+r)
1 = 3K + 2Kr + r + r
2
i tak dalej
poszukaj innego wzoru ... na pewno gdzieś jest
coś mi się kojarzy związku z wyceną obligacji kuponowych (10 letnich)
13 mar 21:22