zaadanie
ak: Mam zadanie bez bez treści i nie pamiętam o co chodzi...
y= −2x+1 mam wyliczyc Xo i y<0 . moze mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? z góry bardzo dziekuje!
14 mar 12:17
Artur z miasta Neptuna:
a)
x0 −−−− oblicz miejsce zerowe tej prostej ... za 'y' podstawiasz '0' i wyliczasz dla jakiego
'x' zachodzi równość ... i już masz miejsce zerowe
b)
masz wyliczyć dla jakich 'x' zachodzi, że y<0 (czyli kiedy prosta jest 'poniżej' osi OX)
więc rozwiązujesz nierówność: −2x+1 < 0
14 mar 12:19
ak: dziękuje slicznie!
14 mar 12:24
ak: y= 1
x<12?
14 mar 12:27
Artur z miasta Neptuna:
jaki y=1

masz podstawić za y=0
czyli rozwiązujesz: 0=−2x+1

to co wyliczyłaś (y=1) to jest 'punkt przecięcia się z osią OY' ... a to nie jest miejsce
zerowe funkcji ... miejsce zerowe funkcji = dla jakiego 'x' ta funkcja przyjmuje wartość 0
14 mar 12:49