Rozwiąż równanie logorytmiczne łatwe mała podpowiedź
Luko221: Rozwiąż równanie
log13+12|x−1|=0
Wykres wiem jak już wygląda bo zrobiłem go w GeoGebra ale nie wiem jak to w ogóle ruszyć.
Dajcie mi maleńki kroczek, podpowiedź. Ale nie rozwiązujcie. Roziązanie x=1 x=3
13 mar 19:40
think: | | 1 | | 1 | |
log |
| + |
| |x − 1| = 0
|
| | 3 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| |x − 1| = −log |
| / *2
|
| 2 | | 3 | |
|x − 1| = 2log3
|x − 1| = log9
x − 1 = log9 lub x − 1 = −log9
| | 10 | |
x = log90 lub x = log |
| |
| | 9 | |
14 mar 11:55