udowodnij tożsamość
viky: udowodnij tożsamość trygonometryczną :
1) 1/sinx+ctgx=sinx/1−cosx
2) (cosx−1)tgx=sinx*(cosx−1/cosx)
14 mar 12:31
Artur z miasta Neptuna:
Czy Ty to w ogóle próbowałeś/−aś zrobić?
pierwszy przykład źle przepisany
14 mar 12:46
Artur z miasta Neptuna:
drugi także źle przepisany
14 mar 12:50
viky: dobrze przepisany
14 mar 12:51
Artur z miasta Neptuna:
tak

a to ciekawe:
w pierwszym masz:
| 1 | | 1 | |
| czy |
| + ctg x  |
| sinx + ctgx | | sin x | |
w drugim masz
| cos x − 1 | | 1 | |
| czy cosx − |
| |
| cosx | | cosx | |
jeśli te drugie −−− to Twój zapis tego nie sugeruje
14 mar 12:53
Artur z miasta Neptuna:
znaczy te pierwsze −−− to Twój zapis tego nie sugeruje
14 mar 12:54
Artur z miasta Neptuna:
1)
| | 1 | | 1 | | cos | | 1+cos | |
L = |
| + ctg = |
| + |
| = |
| |
| | sin | | sin | | sin | | sin | |
| 1+cos | | sin | |
| = |
| ⇔ 1−cos2 = sin2 ⇔ sin2 = sin2 |
| sin | | 1−cos | |
c.n.w.
14 mar 12:57
Kasia: (cosx − 1) = sinx * (cos − 1)/cosx
10 gru 16:38