Średnia arytmetyczna
sandrinaaa:

Średnia arytmetyczna podanego zestawu danych wynosi 26,4. Oblicz x
Jak to rozwiązać

13 mar 22:40
sandrinaaa: POMÓŻCIE ...
13 mar 22:45
Godzio:
| 14 * 22 + 6 * 24 + x * 30 + 8 * 35 | |
| = 26,4 |
| 14 + 6 + x + 8 | |
Licz
13 mar 22:47
sandrinaaa: nie wychodzi mi , popatrz

(480 +30x) / 28 + x = 26,4
No i co z tym zrobić ? : (
13 mar 22:51
sandrinaaa: ?
13 mar 22:56
Godzio:
Mi wychodzi x = 2
13 mar 22:57
sandrinaaa: a mógłbyś to rozpisać ? Proszę ..
13 mar 23:01
sandrinaaa: ?
13 mar 23:05
Godzio:
480 + 30x = 26,4(28 + x)
Reszta to kalkulator, próbuj
13 mar 23:06
Godzio: A sorry Ty źle dodałaś ... poprawiaj
13 mar 23:07