funkcja trygonometryczna
ola: Wykaż, że jeżeli α jest kątem ostrym i tg α=2, to cos α jest liczbą niewymierną.
13 mar 19:04
Basiek: cosα>0, sinα>0
{sin
α+cos
2α=1
Przekształcaj sobie ładnie. podstaw tg=2...., oblicz z tego cosα
13 mar 19:09
ola: No właśnie nikt mi tego jeszcze nie tłumaczył i kompletnie nie potrafię
13 mar 19:11
Basiek: Ale czego
Olu? Przecież to jest równanie zwykle.
nie lubię wpisywać alf, więc zastąpię ją x−em
| | sinx | |
2= |
| => sinx=2cosx |
| | cosx | |
cosx=
√1−sin2
z pierwszego wstawiamy do drugiego
cosx=
√1−4cos2x /
2
cos
2x=1−4cos
2x
5cos
x=1
| | 1 | | 1 | | √5 | |
cos2x= |
| ⇒ cosx= |
| = |
| <− liczba niewymierna |
| | 5 | | √5 | | 5 | |
13 mar 19:16