Trójkąty
greenie: Wykaż, że okrąg wpisany w trójkąt prostokątny jest styczny do przeciwprostokątnej w punkcie
dzielącym ją na dwa odcinki, których iloczyn długości jest równy polu tego trójkąta.
Wskazówka: Oznaczmy |CF| = x, |FB| = y. Wyraź |AB| i |AC| w zależności od x i y oraz r i
skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ABC. RYSUNEK TUTAJ:
http://i39.tinypic.com/ohr4g6.jpg
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie co z czego wynika, z jakich wzorów należy skorzystać.
11 mar 17:17
kylo1303: Teza: P=xy
Oznaczenia na rysunku dobre, biora sie oczywiscie z twierdzenia o stycznych.
(x+r)
2+(y+r)
2=x
2+2xr+2r
2+y
2+2yr=x
2+y
2+2xy
2xr+2yr+2r
2=2xy
xy=r*(x+y+r)
Pole mozna obliczyc ze wzoru P=pr, gdzie p to polowa obwodu trojkata
xy=r*p=P c.n.u
11 mar 17:23
kylo1303: I jeszcze pare objasnien: korzystam z twierdzenia pitagorasa (po znaku rowna sie przemnozylem,
a dopiero jako 3cie umiescilem kwadrat przeciwprostokatnej). Z tego wyliczylem "xy", dalej to
jzu chyba jasne.
11 mar 17:25
rumpek: Można było zrobić też na podstawie wiadomości o dwusiecznej
11 mar 17:30
kylo1303: Zgadza sie, byloby prosciej. Ale zalozylem ze kolega twierdzenia nie zna + lepiej jak bedzie
mial zgodnie z podpowiedzia
11 mar 17:43
greenie: Bardzo dziękuję, rzeczywiście wolę mieć według podpowiedzi.
14 mar 14:47
BR_1994@wp.pl: A jakby wyglądało rozwiązanie na podstawie wiadomości o dwusiecznej?
24 mar 19:50