potegowanie i pierwiastkowanie
tr: przedstaw liczbe 3√814√27 w postaci potegi o podstawie 3 i wykladniku wymiernym
prosze o pomoc
13 mar 16:50
ccc: którego stopnia jest pierwiastek z 27?
13 mar 16:55
ccc: 4go chyba tak?
Więc mamy
3√81 4√27=3√34 4√33=343 334 =343+34 =
13 mar 17:01
ccc: =32512
13 mar 17:03
tr: tak tak 4go, ale wynik powinien byc 3 do potegi 1912
13 mar 17:12
Ajtek: Wg mnie to tak:
3√814√27=(34*33/4)1/3=(319/4)1/3=319/12
13 mar 17:18
tr: Ajtek a skad Ci sie wzięlo, do potegi {1}{3} ?
13 mar 17:25
tr: znaczy do potegi 13
13 mar 17:26
Ajtek: 3√a=a1/3
ogólniej to n√a=a1/n
13 mar 17:27
tr: juz rozumiem, dziekuję
13 mar 17:35
Ajtek: Nie ma za co

.
13 mar 17:35