Urny, kule, prawdopodobieństwo.
Magda: W urnie jest 6 kul: 2 białe, 2 czarne i 2 zielone. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując
trzy razy po jednej kuli bez zwracania wylosujemy kule różnokolorowe?
14 mar 10:55
Artur z miasta Neptuna:
| | 2*2*2 | | 2 | |
P(A) = |
| *3! = |
| |
| | 6*5*4 | | 5 | |
14 mar 11:00
Kuba :): losujemy 3 kule z 6: |Ω|=6!:3!=120
A− zdarzenie że podczas losowania bez zwracania wylosujemy kule różnokolorowe
|A|=8*6=48 ,bo mamy po 2 możliwe kule na każde miejsce czyli 2*2*2=8 i mogą się zmieniać
miejscami, czyli jest 6 możliwości.
P(A)=48:120=0,4
15 kwi 19:01