dlaczego czas trzeba odjąć?
Karol: drogę długości 3km, z domu do szkoły, zazwyczaj janek pokonywał piechotą ze stałą prędkością w
ustalonym czasie. Ponieważ pewnego dnia zaspał, wyszedł z domu o 9 min. później niż zwykle i
szedł z prędkością o 1 km/h większą. Na szczęście okazało się, że do szkoły dotarł o tej samej
porze, jak każdego innego dnia. W jakim czasie Janek przebył drogę do szkoły tego dnia, kiedy
zaspał?
ulozylam uklad
3=vt
3=(v+1)(t−015)
i wyszlo poprawnie, ale zastanawia mnie ,dlaczego ten czas trzeba odja
7 mar 19:22
pigor: ... bo szedł krócej , ale szybciej , czyli
vt=const. (wielkości odwrotnie
proporcjonalne) i dlatego ...

nie spóźnił się
7 mar 19:35
uihi: t−015?
13 mar 17:21
lucky: nie potrafię rozwiązać tego układu równań.. mógłby ktoś pokazać mi, jak to trzeba obliczyć?
Bardzo proszę.
12 kwi 17:42