Rozwiąż
Maja: Cześć czy mogłabym poprosić o rozwiązanie zadania z ciągów? Chciałabym też wiedzieć jak się to
po kolei robi. Z góry dziękuję. −2+3+8+13+...+x=427
13 mar 18:17
Mila: Wyrazy sumy to wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy r=5 a1=−2.
Należy x wyrazić za pomocą r i n ( liczba wyrazów) i wykorzystac wzór na sumę n wyrazów ciągu
arytmetycznego.
13 mar 21:43
asdf: a
1 = −2
r = 5
a
n = a1 + (n−1) * 5
a
n = −2 + 5n − 5
a
n = 5n − 7
| | 5n − 9 | |
427 = |
| * n /////// pomnóż przez 2 |
| | 2 | |
854 = (5n − 9) * n
5n
2 − 9n − 854 = 0
Δ = 20 * 854 + 81 = ....
x
1 = −61
x
2 = 70
odrzucamy x
1, ponieważ nie ma ciągu dla licz ujemnych (z definicji)
ODP: x = 70
13 mar 22:08
Mila: n=14 dodano 14 wyrazów
x=a
14= −2+ 13*5=63
| | −2+63 | | 61*14 | |
spr |
| *14 = |
| =427 |
| | 2 | | 2 | |
13 mar 22:23
asdf: aha...to dzięki Mila
13 mar 22:29
asdf: i sorry za bląd
13 mar 22:29
Mila: Ale Maja milczy, a my pracujemy.
Asdf− fajnie że napisałeś, chociaż z błędem.
13 mar 22:31
asdf: a możesz mi wytłumaczyć jak to zrobiłes?
13 mar 22:35
asdf: lub zrobiłaś?
13 mar 22:35
asdf: myślę, że końcówke tylko wystarczy wytłumaczyć bo reszte rozumiem
13 mar 22:36
Mila: Wszystko dobrze zrobiłeś, ale deltę źle obliczyłeś.
√Δ=131
n
1<0
13 mar 22:41
asdf: a no tak

a = 5

Dzięki
13 mar 22:42
asdf: a jeszcze jedno pytanie,
gdyby:
n1 = 12
n2 = 14
To się patrzy na tą większą liczbę? Takie A ∪ B?
13 mar 22:45
asdf: ?
13 mar 22:51
Mila: To trzeba sprawdzić.
13 mar 22:54
asdf: Aha, dzięki
13 mar 22:57
asdf: a jeżeli:
n1 = 12
n2 = 14
a1 > 0
r > 0
To w takim przypadku A ∪ B ?
13 mar 23:05
Mila: Cześć Asdf
13 mar 23:05